360 млн. лв. е дала ТЕЦ "Марица Изток 2" само за квоти вредни емисии за тази година

Енергетика / България
Георги Велев
1138
article picture alt description

Южният газов коридор е в основата на диверсификацията не само за България, но и за цяла Европа. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Дарик. По думите ѝ ролята на България е ключова през конектора с Гърция, защото ще се осигурят нови количества газ от Каспийския регион. Това ще даде нов облик и ще разнообрази източниците на природен газ за нашата страна, подчерта министър Петкова.

Министърът бе категорична, че връзката с Гърция трябва да бъде готова през 2020 г. както и, че тогава ще бъде въведена в експлоатация. Интерконекторът Гърция - България е важен и за нашата страна, и за Европа, а ние сме договорили 1 млрд. куб. метра газ от Каспийския регион, каза още Теменужка Петкова.
Тя припомни, че около 17 млрд. куб. метра природен газ преминава през нашата страна от Русия за различни държави, а от тях 14 млрд. са за Турция. След изграждането на директната връзка между Русия и Турция, Анкара ще получава газ вече директно от Русия, описа ситуацията в момента министърът.

Ние искаме България да остане незаобиколим фактор на газовата карта на Европа и затова заедно с ЕК сме създали концепция за изграждане на газоразпределителен центъра на територията на страната. Това предвижда изграждане на липсващата структура – интерконекторите България - Гърция, България- Румъния, България – Сърбия, както и създаването на борса за търговия с природен газ“, посочи енергийният министър.
Петкова заяви, че България стриктно спазва европейските правила и си е взела поуките от неосъществилия се "Южен поток".

По повод на финансовото състояние на ТЕЦ "Марица Изток 2" министърът заяви, че за тази година само за емисии парникови квоти централата е платила 360 млн. лева. Само така може да продължи да работи ТЕЦ "Марица Изток 2". ЕК не е казала, че трябва да се затварят такъв тип централи. По отношение на въглищните централи - ЕК иска да се намали дела им, посочи министър Петкова. Тя припомни, че основен проблем е нарастването на цените за емисиите парникови газове, на този етап цената е 21 евро за тон, а само преди година - две бе 8 евро на тон.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща