Европа има нужда от платформа като Amazon за управление на слънчевите централи

Соларната платформа на Интернет на нещата ще има ключово предимство пред общите системи сега

Икономика / България
Георги Велев
546
article picture alt description

Възходът на Huawei, Sungrow и други не може да бъде спрян само чрез добавяне нови изследвания и разработки само върху електрониката или оптимизация на веригата за доставки, и вече видяхме няколко негативни въздействия -  Solarworld, ABB, Schneider Electric и Kaco. И според медиите световният технологичен лидер SMA в момента е под натиск, информира специализираното издание PV Magazine.

Но какво ще бъде следващото? Друг европейски клон на фирма? Още компании за логове на данни? Водещите компании за инвертори затварят пропастта при данните и интегрират всички съответни функционалности лека-полека. Приходите от енергийна апаратура и маржове ще продължат да имат трудности в цяла Европа. Може би е време за нова стратегия, за да може Европа отново да бъде начело на цифровата вълна?

Платформата

Отговорът трябва да бъде отворена платформа-стратегия за обединяване на усилията и изграждане на единен интерфейс за клиентите, за да получат всичко необходимо от едно място. Хоризонтален пласт, свързан с всички фотоволтаични инсталации като поддръжка от базовото ниво, идентифициране на възможностите, идентифициране на потенциали, информиране на потребителите за икономически разумни действия. След това директно свързване на действията с вертикални специалисти, които ще изпълнят работата по почистване, директен маркетинг, застраховка, съхранение и други. Точно като при гигантът Amazon, само че за слънчева енергия.

A65103

Соларната платформа на Интернет на нещата (IoT) ще има ключово предимство пред общите платформи: това ни дава възможност активно да информираме потребителите за възможностите, тъй като платформата винаги е обвързана към фотоволтаичната централа и прави мониторинг, като същевременно идентифицира потенциалите възможности, използвайки анализа на данни и дори изкуствен интелект.
Общите платформи в момента се нуждаят потребителите да идентифицират нуждите си, да влязат онлайн и да се информират за възможните решения, които могат да вземат. Една такава слънчева платформа ще е винаги онлайн свързана с дадения фотоволтаичен обект, ще анализира данните и възможностите за цена и количества. Така на потребителите им остава единствено да преценят накрая опциите с един-единствен клик.

Конкурентната среда

Европа, и по-специално Германия като родно място на соларната индустрия, има уникален шанс да излезе със стратегия на платформата за свързване на милионите си фотоволтаични инсталации, използвайки данните от тях.
Частта с данните е особено полезна, тъй като може да бъде превърната в полза за потребителските нужди, така че собствениците да се научат как да получат допълнително евро от своите фотоволтаични централи. Поради факта, че именно Европа даде началото на този вид ВЕИ имаме доста добри шансове и би било чудесно да не загубим още една платформа за бизнес, за която ще се сетят в САЩ или Китай. И не забравяйте, че бизнесът на подобни платформи обикновено е печеливша комбинация. А глобалната конкуренция вече е на път.
От изток настъпва Huawei, водещият световен производител на инвертори, който изразходва общо 15 милиарда долара за изследователски разработки в целия холдинг през 2018 г. Оттам вече публикуваха AI BOOST FusionSolar – дигитална платформа за соларната индустрия която свързва слънчевите централи на всяко ВЕИ предприятие. Нека да видим как европейските играчи ще се възползват от цифрова платформа, изградена от техния хардуерен конкурент номер едно.

Oт Запад, американските компании като AlsoEnergy, която се превърна в глобален лидер по отношение на мониторинга на GW с 30 GW мощности от 193 000 слънчеви централи, предоставя анализ на потреблението за жилища, бизнес сгради, индустрия като използва и SCADA системата за управление. Това е своеобразно място, на което са събрани всички услуги за всеки, който има портфолио от няколко слънчеви парка. AlsoEnergy може да се нуждаят от още две до три години за сливане на портали и почистване, но след това те ще бъдат вече сериозно препятствие пред европейските производители.
Друг пример: Meteocontrol, един от водещите доставчици на мониторинг със своя централа в Аугсбург, Германия, е придобита от Shunfeng International Clean Energy от Китай през 2014 г.

F35005

Европейските шампиони

Какъв е статутът в Европа? На Старият континент има изградени 20 GW слънчеви мощности общо и 330 000 фотоволтаични централи. Европа разполага с Solare Datensysteme (своеобразен лог за соларни данни) с 14 GW на 300 000 слънчеви инсталации. Европа има Siemens/Kaco, Schneider Electric, Fimer/ABB, Kostal, Fronius, Danfoss, Delta, REFU и още много други.
GreenPowerMonitor имаше невероятен успех и увеличи от 8 на 22 GW мощностите си само за 2 години, съсредоточен основно върху употребата на SCADA системата. А системата обединява едва 3500 слънчеви инсталации.

Свързването на всички портфейли с една отворена платформа означава достъп до голям брой фотоволтаични централи чрез един интерфейс. И не забравяйте, че в края на деня всяка фотоволтаична централа преобразува слънчевата светлина в енергия, споделя данни, има нужда от почистване, застраховка, финансиране, захранване, директен маркетинг – общо повече от 35 услуги през целия полезен живот на централата.

Европа има нужда от Amazon за слънчевите централи

В този момент ще ни бъде сравнително лесно да разработим следващия Amazon / Airbnb / Alibaba за нашия фотоволтаичен пазар, докато сме все още водещи по отношение на пряко свързаните фотоволтаични централи към европейските сървъри. Времето тече, защото светът продължава да инсталира все повече и повече чужди инвертори, което означава загуба на потребителския интерфейс (платформата за мониторинг).

F35006

Обединяването на усилията сега за изграждане на стабилна платформа за търсене (мрежа от милиони фотоволтаични инсталации) и свързване с предлагането (всеки фотоволтаичен продукт и услуга тук) трябва да е нашият отговор в глобалната надпревара. Единичните двустранни партньорства са положителен знак, но недостатъчен за изграждането на модерна екосистема, която ще накара потребителите да се влюбят в нея на световно ниво.
„Имаме нужда от Amazon“ на пазара, казва един от основните автори в своя статия в GreenTechMedia. Това трябва да е платформа, която да казва на потребителите какво да правят и кога да го направят, като всички данни се управляват с пълна прозрачност на цените. Защото „цената е най-голямата бариера” при мащабирането на слънчевите проекти. Въпросът сега е дали ние ще водим или ще следваме другите? Каним всички да обединим силите си в създаването на една отворена платформа, която потребителите на слънчеви централи ще харесат.

Текст на Konrad Perényi, основател и управляващ директор на Solytic

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща