Пазарът на акции в Западна Европа завършиха четвърта поредна седмица на печалба

С най-голям дневен ръст завърши германският индекс DAX, а с най-малко повишение затвори испанският IBEX 35

Икономика / България
Георги Вулов
725
article picture alt description

Европейските борсови индекси се повишиха в петък на фона на оптимистичните статистически данни от Европа, САЩ и Китай, които пораждат надежди за глобално икономическо възстановяване.

Статистиката в Европа

Потребителските цени в еврозоната през март 2021 г. са нараснали с 1.3% в сравнение със същия месец на 2020 г., сочат окончателните данни на „Евростат“, обявени днес. През февруари инфлацията беше 0.9% на годишна база. Данните съвпадат с очакванията на експертите, според данни на Trading Economics. В сравнение с предходния месец потребителските цени са се увеличили с 0.9%.

Вижте още: Инфлацията се е ускорила през март до 1.7 на сто в ЕС и до 0.8 на сто в България

Излишъкът на външнотърговския баланс на еврозоната (със страни, които не са членки на еврозоната) през февруари 2021 г. възлиза на 17.7 милиарда евро, в сравнение с 6.3 милиарда евро през февруари, показват данни на „Евростат“. През февруари 2020 г. търговският излишък в еврозоната беше 23.4 милиарда евро. Износът от 19 държави от еврозоната за държави, които не са членки на еврозоната, възлиза на 178.6 милиарда евро през миналия месец, което е с 5.5% по-малко в сравнение с февруари 2020 г. Вносът е намалял с 2.7% до 161 милиарда евро.

През януари-февруари износът намалява спрямо същия период на 2020 г. със 7,2% - до 346.2 млрд. евро, вносът спада с 8.7% и възлиза на 317,5 млрд. евро. Външнотърговският излишък се е увеличил с 11,5% и възлиза на 28.7 милиарда евро.

През февруари 27-те страни от ЕС имаха търговски излишък със страни извън ЕС от 21.1 милиарда евро, в сравнение с 22.7 милиарда евро през февруари 2020, показват още данните на „Евростат“.

От обявените днес данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) става ясно, че продажбата на нови автомобили в ЕС през миналия месец (с изключение на Малта, статистика за които не е налична) са се увеличили с 87.3% на годишна база, възлизайки на 1 милион 62 446 хиляди в сравнение с 567 253 хиляди през март 2020 г.

Според резултатите от първото тримесечие, общите продажби на автомобили в страните от ЕС са се увеличили с 3.2%, до 2 560 330. Тези данни показват, че има всички признаци за започнало икономическо възстановяване, тъй като статистиката за регистрацията на нови автомобили показва в каква посока ще се развива икономиката в близка перспектива.

Вижте още: Скок на продажбите на нови коли в ЕС и България през март

Статистиката от Китай и САЩ

Брутният вътрешен продукт на Китай през първото тримесечие на 2021 г. е нараснал с рекордните 18.3% на годишна база на фона на повишено вътрешно и световно търсене, строгия контрол върху разпространението на коронавируса и мерки за икономическа подкрепа, според държавната статистическа служба.

Темпът на икономическо възстановяване се ускори в сравнение с 4-то тримесечие, когато беше 6.5%. Анкетираните от Trading Economics анализатори прогнозираха средно нарастване с 19% на БВП на Китай през първото тримесечие.

Продажбите на дребно в Китай са се повишили с 34.2% през март, превишавайки очакванията на анализаторите с 28%. Увеличението на продажбите на дребно е отчетено за осми пореден месец и е най-значимото от януари 1995 г. насам.

В четвъртък Министерството на труда на САЩ заяви, че броят на новите заявления за обезщетения за безработица в страната през миналата седмица е намалял с 193 хиляди, до 576 хиляди, което е минимум, сравним с март 2020 г., когато започна пандемията COVID-19.

Според Министерството на търговията на САЩ продажбите на дребно са скочили с 9.8% през март, което е най-бързия темп на нарастване от май миналата година.

Пазарите

До обед общият индекс на 600-те най-ликвидни компании в Западна Европа STOXX 600 се повиши с 0.28%, след като измерителят достигна рекордните 438.55 пункта в четвъртък. От националните измерители на „сините чипове“ с най-висок ръст до обед беше германският DAX (+0.69%), следван от испанския IBEX 35 (+0.58%), британския FTSE 100 (+0.44%), френския CAC 40 (+0.27%) и италианския FTSE MIB (+0.11%). Следобед възходящият тренд се запази за всички измерители, а STOXX 600 завърши с рекордните 442.49 пункта.

Източник: MarketWatch

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен ръст завърши германският индекс DAX, а с най-малко повишение затвори испанският IBEX 35.

След като АСЕА обяви данните за продажбите на нови автомобили, акциите на всички европейски производители се повишиха. За отбелязване е, че книжата на Daimler поскъпнаха с 2.69% и заради съобщението на германския производител, че финансовите резултати за първото тримесечие на 2021 година "значително" са превишили пазарните очаквания поради голямото търсене на автомобили Mercedes-Benz, особено в Китай. Принос има и програмата за икономии. Предварителните данни на щутгартската компания сочат 5.75 милиарда евро печалба преди лихви и данъци за първите три месеца на годината. Окончателните данни ще бъдат публикувани на 23 април.

Акциите на HelloFresh скочиха с 3.28%, след като германската компания за доставка на храни за дома и офиса подобри прогнозата си за приходите за 2021 г., очаквайки солидно представяне през първото тримесечие.

Книжата на германската компания HeidelbergCement поскъпнаха с 1.90%. Един от най-големите производители на цимент в света отчете по-високи приходи и печалба през първото тримесечие, надминавайки пазарните прогнози, според предварителните данни.

Цената на акциите на френската компания L'Oreal се понижи с 1.82%. Най-големият производител на козметика в света отбеляза ръст на приходите през първото тримесечие въпреки въздействието на пандемията на коронавируса, но по-умерената прогноза за второто тримесечие смути инвеститорите.

Седмичната равносметка

показва, че за четвърта поредна седмица общоевропейският индекс STOXX 600 завършва с повишение (+1.20%), но с най-висок ръст завърши френския САС 40 (+1.97%), следван от германския DAX (+1.48+), британския FTSE 100 (+1.40+) и испанския IBEX 35 (+0.56%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща