Кои са 10-те страни, които ще генерират най-много слънчева енергия през 2024 г.?

Енергетика / Свят
3E news
1765
article picture alt description

източник: 3e-news.net

Тъй като светът измества фокуса си към възобновяема енергия, слънчевите фотоволтаици се превърнаха в очевиден пионер в глобалния преход към устойчиво бъдеще. Изправени пред заплахата от изменението на климата, държавите се борят да намалят своя въглероден отпечатък и да посрещнат енергийните си нужди по екологичен начин. Фотоволтаиците, с голямото си  количество и нулеви емисии, се превърнаха в предпочитана опция за страните, които искат да се възползват от  силата на природата.

Глобалният фотоволтаичен пазар на стойност 250 милиарда долара се очаква да изпита безпрецедентен ръст. Прогнозите показват, че той ще надхвърли 400 милиарда долара до 2032 г., подчертавайки нарастващите инвестиции и въвежднето на соларни технологии по целия свят. Това увеличение се дължи на технологичния напредък, политиките на подкрепа от правитествата и нарастващото обществено мнение по проблемите на околната среда.

Ето 10-те най-големи производители на фотоволтаични системи, които проучват слънчевия си капацитет и перспективи за растеж.

Китай – 584 TWh

Китай води глобалната фотоволтаична революция, произвеждайки 584 тераватчаса (TWh) електроенергия от слънчева енергия. С най-големия инсталиран капацитет на слънчеви фотоволтаични (PV) панели в световен мащаб, китайските компании доминират в списъка на 10-те най-добри производители на слънчеви мощности. Тези компании изнасят продуктите си особено в региони като Европа и Северна Америка. Успехът на Китай във фотоволтаиците се дължи на огромни инвестиции, агресивно законодателство и технологичен напредък. Подкрепящите политики и държавните субсидии създават благоприятна среда за растеж и иновации.

САЩ – 238 TWh

Възползвайки се от обилието от слънчева светлина и благоприятните разпоредби, Съединените щати са водещи в производството на слънчева енергия. Тъй като огромни площи получават слънчева светлина през по-голямата част от деня, страната произвежда приблизително 90 GWh електроенергия. Щати като Калифорния, Аризона и Тексас стимулират този ръст, ставайки свидетели на значително разширяване на соларните проекти. Технологичният напредък и разумните разходи стимулират въвеждането на слънчевата енергия в цялата страна. Федералното правителство стимулира соларни проекти чрез субсидии като инвестиционен данъчен кредит и net metering. Тези инициативи насърчават устойчивостта и намаляват зависимостта от традиционните изкопаеми горива.

Индия – 113 TWh

Индия се възползва от големите си слънчеви ресурси, разположени в благоприятната гореща зона, осигурявайки постоянна слънчева светлина през цялата година. Като пионер в извънмрежовите слънчеви решения за селските райони, страната демонстрира своя ангажимент за социално-икономически напредък чрез модерна слънчева технология.

За да стимулира въвеждането на слънчева енергия, индийското правителство прилага различни подкрепящи схеми и политики. Тези инициативи улесняват създаването на слънчеви енергийни системи от фирми със субсидирани производствени разходи за слънчеви панели като насърчават достъпността.

Япония – 110 TWh

Аварията във Фукушима през 2011 г. накара Япония да премине към слънчева енергия, за да отговори на енергийните си нужди. Сега Япония произвежда 110 TWh електроенергия от слънчеви мощности. Водещи японски производители и износители на фотоволтаици, като Kyocera, Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy Industries, Sanyo, Sharp Solar, Solar Frontier и Toshiba, играят решаваща роля в този преход. Те насърчават инсталиране на слънчеви панели на покрива, което допринася значително за производството на слънчева енергия в Япония.

Германия – 62 TWh

Германия, фокусирайки се върху децентрализираното производство на енергия, значително подобри производството на слънчеви мощности, генерирайки 62 TWh въпреки ограничената наличност на слънчева светлина. Ангажиментът на Германия за оптимизиране на слънчевата енергия служи като глобален пример.

Правителството подкрепя този сектор, като предлага субсидии, освобождаване от данъци и благоприятни тарифи, насърчавайки инвеститорите да финансират соларни проекти.

Бразилия – 52 TWh

Бразилия е лидер в областта на възобновяемата енергия в Южна Америка, като се възползва от отличните нива на слънчева радиация поради благоприятната си географска ширина. Страната използва този потенциал, за да подобри производството от слънчеви мощности. Правителствени инициативи, като net metering, насърчаване на възобновяема енергия и стабилизиране на въглеродния отпечатък са фактори, които подпомагат нарастващото производство на слънчева енергия в Бразилия. Net metering позволява на клиентите да получават кредити по сметките си, като продават излишната електроенергия обратно в мрежата, като допълнително насърчават приемането на слънчева енергия.

Австралия – 47 TWh

Ангажиментът на Австралия към възобновяемата енергия доведе до значителен напредък по отношение на слънчевата енергия. Огромната територия на страната и отдалечените общности доведоха до разработването на проекти за слънчева енергия извън мрежата.

Правителствени инициативи като Large-scale Renewable Energy Target (LRET) изискват определен процент електроенергия от възобновяеми източници. Освен това Финансовата корпорация за чиста енергия (CEFC) осигурява финансиране за проекти за възобновяема енергия. Тези мерки задвижиха производството на слънчева енергия в Австралия и подкрепиха прехода й към устойчива енергия.

Испания – 45 TWh

Испания беше ранен лидер в мащабното производство на слънчеви фотоволтаици и концентрирана слънчева енергия (CSP). Първоначално страната изигра решаваща роля в развитието на слънчевата енергия, предлагайки щедри цени за свързани към мрежата слънчеви мощности, за да стимулира индустрията. Това доведе до бърз, но неустойчив бум, поставяйки Испания на второ място след Германия по инсталиран слънчев капацитет. Финансовата криза от 2008 г. обаче накара испанското правителство да намали драстично субсидиите и да ограничи увеличаването на капацитета до 500 MW годишно, което засегна индустрията в световен мащаб. Между 2012 г. и 2016 г. новите инсталации стагнираха в Испания, докато други страни като Германия, Китай и Япония се придвижиха напред, което накара Испания да загуби водещия си статут в слънчевата енергия.

Италия – 31 TWh

Ангажиментът на Италия за чиста енергия доведе до значителен ръст в производството на слънчева енергия. Силната решимост на страната да премине към възобновяема енергия и да се справи с изменението на климата оказа влияние върху по-съществените цели на Европа за зелена енергия. Преференциалните тарифи и схемите за net metering насърчиха внедряването на слънчеви фотоволтаични системи в жилищните и търговските сектори, подкрепяйки прехода на Италия към устойчиви енергийни източници.

Южна Корея – 29 TWh

Южна Корея е десета по производство на слънчева енергия в света поради своите превъзходни научноизследователски и развойни и технологични възможности. Слънчевата индустрията в страната расте стабилно благодарение на големите разходи, насочени в производството, инсталирането и използването на фотоволтаични системи. Позицията на Южна Корея в глобалната слънчева енергийна индустрия е подкрепена от правителствени стимули като стандарт за портфолио от възобновяеми източници и преференциални тарифи за слънчева енергия, които стимулират развитието на слънчеви електроцентрали в множество сектори.

По данни на испански медии

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща