Добивът на газ в Русия през януари-април се е увеличил с 8%

Енергетика / Свят
3E news
654
article picture alt description

Добивът на природен газ в Русия през януари-април е нараснал до 246,4 млрд. куб м, а производството на петрол от началото на годината е намаляло поради сделката ОПЕК+ до 195,7 млн.тона. Това е съобщил президентът на страната Владимир Путин по време на съвещание по въпросите за развитие на енергийния сектор на страната, информират руските агенции.

„Независимо от санкциите, силната волативност на глобалните и регионални енергийните пазари, родният енергиен сектор се развива стабилно. Откриват се нови експортни направления, а това за нас е принципно важно. Приоритет е осигуряването на нарастващите вътрешни нужди“, е заявил той.

„През януари-април производството на газ в Русия е било 246,4 млрд. куб м, което е почти с 8% повече от аналогичния период на миналата година“, е добавил президентът.

Това е първото съобщение за производствените резултати от газовия сектор за 4 месеца. От публикуваните данни става ясно, че през април 2024 г. добивът би могъл да е 55,2 млрд. куб м, което е с 4 % повече от година по-рано (53,3 млрд. куб м). Производството на газ в Русия през 2022 г. и 2023 г. спадна значително заради намаляване на потоците по западното направление. От друга страна, растат потреблението вътре в страната, а също така и доставките за Азия. Публикуването на данни за индустриалното производство от руската статистика се очаква на 29 май, уточняват информационните агенции.

„Достатъчно стабилни са и резултатите в петролния сектор. Например, от началото на тази година брутното производство на петрол е възлизало на 195,7 млн. тона, което е незначително, с 1,8% по-малко от аналогичния период на миналата година (изхождайки от това, че имаме договорености по линията ОПЕК+)“, е казал също Путин.

„В допълнение, а това отразява общите позитивни тенденции в икономиката, в производството. Устойчиво расте потреблението на електрическа енергия – от началото на тази година този ръст е 6,1%“, е информирал още той, цитиран от информационните агенции.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща