Азербайджан е увеличил експорта на газ за четирите месеца с 18%

Енергетика / Свят
3E news
637
article picture alt description

източник: 3e-news.net, архив

Експортът на декларираните на митницата количества газ от Азербайджан за периода януари-април 2024 г. са били от порядъка на 7 млрд. 706 860,61 хил. куб м, което е с 18,3 % повече от аналогичния период на 2023 г., според съобщение на Държавният митнически комитет.

На доставките на газ през посочения период се падат 44,8 % от общото количество за експорт от Азербайджан (през януари-април 2023 г. – 43,06%).

Стойността на експорта на декларирания газ от Азербайджан е била от порядъка на 2 млрд. 758,8 млн. долара (понижение с 49,1%). Разпределение по страните, за които е експортиран газа няма, според уточнение на местни медии. Държавния митнически комитет води статистика на базата на декларации, които се предоставят след осъществяване на реална продажба.

Страната има договори за доставка на газ с 4 държави от Европа – Италия, Гърция, България, Румъния, Унгария и Сърбия. Интерес към покупката на азерски газ проявяват и други страни. Азербайджански газ се експортира също така и за Турция и Грузия.

Според официалните данни, азербайджански газ се търгува и на българската борса – Газов хъб Балкан, но липсват данни за какви количества става въпрос.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща