Нефтогазовият сектор на САЩ е увеличил разходите за M&A до 11-годишен пик

Енергетика / Свят
3E news
393
article picture alt description

източник: fotolia.com

Американските компании, занимаващи се с проучване и добив на петрол и природен газ през 2023 г. са увеличили разходите за сливания и придобивания (M&A) до 234 млрд. долара, според Агенцията за енергийна информация (EIA) към Министерство на енергетиката на САЩ. Цифрата, която включва както пълните покупки на една компания от друга, така и придобиването на отделни активи, е най-високата от 2012 г., коригирана с инфлацията.

Засилването на M&A сочи за завръщане към предишната тенденция за консолидация в сектора, след като броят на сделките спадна заради волативността на петролния пазар през 2020 и 2022 години, според доклада.

През миналата година са обявени две мега сделки – Exxon Mobil се договори за придобиването на Pioneer Natural Resources Co. за 64,5 млрд. долара, а Chevron Corp. смята да купи Hess Corp. за 60 млрд. долара. Тези придобивания ще станат най-значителните в сектора от 2019 г., когато Occidental Petroleum придоби Anadarko Petroleum за 55 млрд. долара.

EIA отбелязва, че на Chevron към настоящия момент се падат около 5% от добива на петрол и широка фракция от леки въглеводороди в САЩ, което прави компанията най-големия производител в страната. След приключването на сделката с Hess, дела на Chevron ще се увеличи до 6% (само с 1,2 млн. барела на ден, изхождайки от данните за третото тримесечие на 2023 г.).

Exxon Mobil, която сега е четвъртата по големина производител в страната обаче ще увеличи дела си на пазара почти до 7% (до 1,3 млн. б/д) след покупката на Pioneer. Това може да изведе Exxon на водеща позиция, ако на пазара не настъпят някакви съществени изменения при в производствените обеми или големи сделки за покупка/продажба на активи.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща