Vitol купува пакет от италианския нефтопреработваща Saras

Енергетика / Свят
3E news
499
article picture alt description

източник: fotolia.com, архив

Швейцарският търговец Vitol планира придобиването на контролния пакет от акции на италианската нефтопраработваща Saras. Според съобщение на компанията, Vitol е сключил договор със семейство Морати, контролиращи италианските активи за покупката на 35% от Saras. Сделката се планира да се осъществи по цена от 1,75 долара за акция.

След приключване на сделката Vitol ще направи задължителна оферта за оставащия неизплатен капитал на Saras на същата цена. В същото време тя ще може да се коригира, ако дивидентите се разпределят преди покупката да е завършена.

Цената от 1,75 евро на акция предполага стойност на Saras от приблизително 1,7 милиарда евро.

Активите на нефтопреработвателната компания включват най-голямата рафинерия в Средиземно море в Сардиния с капацитет от 300 хиляди барела на ден, която доставя петролни продукти в Италия и други европейски страни. Централата е с инсталирана мощност от 575 MW. Освен това Saras има значително портфолио от възобновяеми енергийни източници, включващо 171 MW действащи вятърни активи, а също така и проекти за вятърни и слънчеви проекти за 593 MW и 79 MW съответно.

„Тази сделка предоставя възможности на Vitol да инвестира във висококачествен актив, който е в състояние да удовлетвори настоящи и бъдещи енергийни нужди на Италия и Европа“, поясняват от търговеца.

Като цяло след приключване на сделката, инвестиционните ангажименти на Vitol ще включат 7 нефтопреработващи завода с капацитет от 800 хил. барела на ден, 4 ГВт топлинна енергия и над 1,4 ГВт възобновяеми източници.

Семейство Морати се съветва по финансови въпроси от BofA Securities и Four Partners Advisory, а по правни въпроси от Linklaters. Vitol използва JP Morgan като финансов съветник и Chiomenti и Weil, Gotshal & Manges като правен съветник.

През 2013 г. Роснефт стана собственик на 21% от Saras, закупувайки акции на цена от 1,37 евро за акция. Тъй като поради санкции руската компания не успя да получи контрол върху актива, две години по-късно, през октомври 2015 г., тя се съгласи да продаде 8,99% от акциите на Saras на институционални инвеститори за 162,4 милиона евро (при цена от 1,9 евро за 1 акция), намалявайки дела си в уставния капитал на дружеството до 12%. Роснефт се оттегли напълно от актива в началото на 2017 г., като продаде дела за 175 млн. евро (1,53 евро за 1 акция).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща