Сингапур и Цюрих са най-скъпите градове за живеене в света за 2023 година

Икономика / Свят , Финанси
3E news
519
article picture alt description

Снимкка: Wikipedia

Сингапур и Цюрих са наравно в класацията за най-скъпите градове в света 2023 година, следвани от Женева, Ню Йорк и Хонконг, съобщи в четвъртък Economist Intelligence Unit (EIU, част от издателската група Economist), като предупреди, че глобалната криза на разходите за живот все още не е приключила, съобщи Ройтерс.

Средно цените са се повишили със 7.4% на годишна база в местна валута за над 200 често използвани стоки и услуги, спад от рекордното увеличение от 8.1% миналата година, но все още „значително по-високо от тенденцията през 2017-2021 г., се казва в доклада на EUT, съставител на класацията.

Сингапур се върна на върха в класацията за девети път през последните единадесет години поради високите нива на цените в няколко категории.

Градът-държава има най-високите транспортни цени в света, благодарение на строгия правителствен контрол върху номерата на колите. Освен това, е сред най-скъпите за дрехи, хранителни стоки и алкохол.

Покачването на Цюрих отразява силата на швейцарския франк и високите цени на хранителни стоки, стоки за бита и отдих, се казва в съобщението до медиите на EIU.

Женева и Ню Йорк си разделят третото място, докато Хонконг е пети, а Лос Анджелис е шести.

Азия продължава да отчита относително по-ниски увеличения на цените в сравнение с други региони по света, се казва още в съобщението.

Китайските градове паднаха в класацията, като участват само четири града - Нанкин, Уси, Далиан и Пекин – които спаднали най-много надолу в класацията тази година заедно с Осака и Токио в Япония.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща