Финландската Steady Energy с разработка на малък модулен реактор LDR-50 за централизирано отопление на малки градове

Енергетика / Свят
3E news
319
article picture alt description

източник: корпоративен сайт, Steady Energy

Финландската Steady Energy, основана от Техническия изследователски център VTT смята да построи първата в света централа за централизирано топлоснабдяване с използване на малкия модулен реактор LDR-50 през 2030 г.

За извършване на първоначалните научноизследователски и развойни дейности, за да се демонстрира функционирането на инсталацията чрез създаването на пълномащабно оформление от Steady Energy вече са успели да привлекат инвестиция от 2 млн. евро.

VTT разработва свой проект за реактор LDR-50 за централизирано топлоснабдяване с топлинна мощност от 50 МВт от 2020 г. Реакторът работи при температура на топлоносителя около 150 градуса по Целзий и налягане под 10 атмосфери, във връзка с което, по думите на представители на компанията „условията за експлоатация са не така строги в сравнение с конвенционалните реактори, което опростява техническите решения, необходими за постигане на високите стандарти за безопасност в ядрената индустрия“.

Реакторният модул LDR-50 се състои от два вложени един в друг корпуси под налягане, междинното пространство между които е запълнено с вода. Когато отвеждането на топлина през първичните топлообменници е нарушено, водата в междинното пространство започва да кипи, образувайки ефективен път за пасивен топлопренос км басейна на реактора. Системата не зависи от електрически или каквито и да е механично движещи се части, които могат да излязат от строя и да попречат на изпълнението на функциите за охлаждане.

От Steady Energy отбелязват, че мощността на реактора от 50 МВт е достатъчна за отопляване на малък град. Една централа може да има няколко реактора. Тя дори може да се използва и за опреснителна инсталация за производство на прясна вода в региони, които страдат от недостиг на вода, а също така може да бъде модифицирана за производство на пара за индустриални цели.

LDR-50 technical specifications

Rated power 50 MW

Operating mode baseload / load-follow

Core inlet temperature 80–105 ℃

Core outlet temperature 130–155 ℃

Operating pressure 0.5–0.8 MPa

Primary circulation natural convection

Fuel material uranium oxide

Fuel enrichment ~ 2.5% U235

Fuel assembly 17×17 PWR

Number of assemblies in core 37

Core equivalent diameter 150 cm

Core active height 100 cm

Cycle length 24 months

Reactivity control 37 control rod assemblies

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща