БАИ: Чуждите инвестиции бележат ръст от 50% през 2022 г.

Икономика / България
3E news
274
article picture alt description

Източник: 3eNews, архив.

Преките чуждестранни инвестиции в България през 2022 година, сравнени с 2021 година, бележат растеж от близо 50 на сто. Това е много обнадеждаващ факт. Трябва да направим всичко възможно да продължим този тренд и да имаме още по-добра 2023 година.

Това каза в Бургас Христо Етрополоски, изпълняващ длъжността изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), на форума "Nearshoring and diversification back to EU". Събитието се провежда в Международен конгресен център Бургас по инициатива на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). По думите на Етрополски първият такъв знак е, че само за първото тримесечие на настоящата година инвестициите нарастват с 10 на сто. Надявам се, че ще бъдат повече, каза още Етрополски, цитиран от БТА.

По думите му, когато страната ни се бори да привлича инвеститори и работи върху конкретни инвестиционни проекти, в първата фаза попада в конкуренция между самите държави. "Ние сме действително в много сериозна конкуренция с поне няколко страни, основно в Централна и Източна Европа. А след като даден инвеститор избере България за своя бизнес започва и конкуренцията между самите общини в страната. За 2022 година Община Бургас е първенец в привличането на чуждестранни инвестиции и неслучайно тя беше отличена от нас като администрацията, привлякла най-много инвестиции за миналата година", каза още Етрополски.

Той посочи, че преките чуждестранни инвестиции от Германия към България за последните десет години са за над 10 млрд. евро. Според проучване на БАИ, повече от 90 на сто от германските инвеститори у нас са готови да направят разширение на бизнеса си в България. Етрополски допълни, че през последните 20 години страната ни провежда много стриктна и консервативна фискална политика.

"През тези години сме имали не бюджетен дефицит, а бюджетен излишък. Освен това съотношението на държавния дълг към брутния вътрешен продукт е на изключително ниски нива – близо 23 на сто. Тук трябва да добавим и ниските нива на безработица в страната, които обикновено не надвишават 4,5 на сто. В същото време осъзнаваме и затрудненията, които бизнесът има при намирането на висококвалифициран персонал. Уверявам ви, предприемат се редица мерки за разрешаване на този въпрос. Имаме стабилно производство на електрическа енергия - по различни данни на годишна база страната ни изнася между 20 и 30 на сто от произведената електрическа енергия. За три страни около нас ние се явяваме много сериозен балансьор в енергийните доставки. Завърши диверсификацията в доставките на природен газ. Има достатъчно количества и цената на природния газ постоянно бележи спад, което е важно за индустрията. Износът на стоки от индустриалното производство на България нараства със 17 на сто", каза още Христо Етрополски.

По думите му през следващите десет години България има изключителен потенциал за развитие на автомобилния сектор, машиностроенето, електрониката, електротехниката и информационните технологии, и роботиката.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща