Green week разказва: Зеленият преход на гарите е започнал с пример за пространството между Сточна гара и Подуене в София

Климат / България , Климат / Екология
Рая Лечева
561
article picture alt description

Източник: Иван Коловос / Dir.bg

Гарите могат да бъдат преобразени и това вече се случва, сподели Адриана Събева, съосновател на ГРАДОСКОП и основател на Imp-Act Agency по време на дискусия за зелените иновации в строителния сектор и новият европейски Баухаус.

С идеята на редица организации, архитекти, урбанисти, комуникационни специалисти започва цялостното преобразяване на 80 ха пространство между Сточна гара и Подуяне. 

Идеята е да се превърне в пространство, което хората ще посещават и обикнат чрез включващ подход и споделена от всички стратегия за трансформация, каза Събева. Проектът е финансиран от Европейски институт за иновации и технологии по принципите на новия европейски Баухаус- красиво, устойчиво, заедно.

Организацията започва да възстановява пространството, подготвя  квартален панаир, прави срещи със студенти, тематични експертни работилници, които да предложат съвместни идеи за промяна на това емблематично пространство, през което преминава река Владайска. 

Индустриалното и складово помещение днес е пълно с ателиета на артисти, която помогна за оживяване на терените. Всички тези инициативи бяха с цел да успеем да съберем идеи и бяха генерирани над 200 предложения за пилотни проекти. 

Трите проекта, които спечелиха най-голямо одобрение са превръщане на част от терена в парк, създаване на културен център Сточна гара и създаване на зона за зелени иновации, Сточна гара, което да събира зелени стартиращи компании, каза Събева.

Организацията "Колективът" са финалисти по проекти на новия европейски Баухаус и са предложили и реализират трансформация на крайбрежните райони на Русе, а днес обновяват по екологичен начин средата в Бизнес парк София.

След опита на организации като "Колективът", които обновяват градската среда по различни проекти и сдружение ГРАДОСКОП все повече такива организации медиатори се появяват и в други големи градове като Русе, Силистра, където се прави трансформация на изоставени пространства по предложения и идеи на гражданите, които се реализират с общите усилия на гражданските организации. Целта им е да направят национална мрежа на тези организации и дори Балканска мрежа като началото ще бъде поставено в събитие в София.

_____________________________________________________________________________________________

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Български атомен форум - Булатом,  Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN,  Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори“ (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща