Какви са перспективите за финансовите пазари?

Анализът на Експат Асет Мениджмънт дава отговори на най-често задаваните въпроси за очакванията, рисковете и перспективите пред световната икономика и различните класове активи през 2023 година

Икономика / Свят , Финанси
3E news
904
article picture alt description

Снимка: архив 3е-news/Pixabay

Има висока вероятност низходящият тренд при акциите да е приключил или това да се случи през първата половина на 2023 г. По-добри възможности при европейските акции спрямо американските. Много добър потенциал за акциите в развиващите се пазари, най-голям за тези в Азия. По-добро представяне на акциите с малка капитализация спрямо тези с голяма (избягваме най-големите технологични компании). Това са основните изводи от анализа на Експат Асет Мениджмънт „Перспективи на финансовите пазари и инвестиционни идеи“, който дава отговори на някои от най-често задаваните въпроси за очакванията, рисковете и перспективите пред световната икономика и различните класове активи през 2023 г. Пълният текст на анализа може да прочетете тук!

Авторите на анализа очакват стабилен ръст в цените на държавните облигации и корпоративните с инвестиционен кредитен рейтинг, добри възможности при някои държавни облигации в развиващите се държави. Доларът е вероятно да се обезцени спрямо другите валути, основно спрямо еврото и японската йена.

Как се представиха пазарите през 2022 година

Предходната 2022 г. беше най-лошата година за облигациите от 100 години насам (лява графика) и една от най-лошите години за акциите за последните десетилетия. Портфейл от 60/40, включващ 60% индекса S&P 500 (акции) и 40% индекса Bloomberg U.S. Aggregate Bond (облигации) загуби -16% през 2022 г.

Това е втората най-лоша година от 1976 г. насам за инвеститорския портфейл след отрицателния резултат от -21% през 2008 г.

Очаква се спад на инфлацията в глобален мащаб

Основание за това са признаците за забавяне на активността в развитите икономики и връщането към пълно производство в Китай (това ще подпомогне разрешаване на проблема с веригите на доставка), както и понижаващите се цени на суровините би трябвало да намалят инфлационния натиск през 2023 г.

При анализ на историческия профил на последните пет периода на много висока инфлация за периода от 1940 г. до 1990 г. от графиката е видно, че текущата динамика на инфлацията следва стриктно развитието й в исторически план. Това ни дава основание да очакваме сравнително бързо доближаване към целевите нива от 2%.

Промяната на цените в суровините за последните 30 дни е добър индикатор за очакваната посока на инфлацията. Този индикатор сочи към продължаващо намаление на инфлацията. Суровините са част от всички ежедневни продукти и са директно или индиректно свързани с почти всички продукти от кошницата, измерваща инфлацията. От Expat очакват цените на суровините да забавят ръста си, което ще намали натиска върху инфлацията в развитите страни и ще подсили ефекта от затягащите се монетарните политики на централните банки.

Забавяне на икономиките на Запад

Индикаторите за икономическа активност показват забавяне в развитите икономики. Индустриалното производство, новите поръчки, секторът на услугите и търговията на имоти отчитат спадове.

Кривата на доходностите на държавните облигации обърна наклона си, отчитайки очаквания за понижаване на базовите лихви вследствие на забавяне на Щатската икономика или настъпване на рецесия.

Подобрение на ръста в Китай

Наблюдават се индикации за засилване на икономическия ръст в Китай, след постепенното отваряне на икономиката. Икономическите данни в азиатската държава през последните месеци са по-добри от очакванията на анализаторите. Бизнес и потребителското доверието нарастват, инфлацията е ниска, а паричната политика – стимулираща. Основен риск остава влошаване в отношенията на Китай със САЩ.

Всичко това дава основание на анализаторите на Expat да смятат, че през тази година ръстът на икономиката на Китай ще отбележи подобрение.

Основните централни банки ще спрат да вдигат лихвите

Динамиката на инфлацията ще определя следващите стъпки на централните банки. Очаква се потенциалният спад на инфлацията да даде възможност на централните банкери да спрат с повишенията на лихвите през първата половина на годината. Увеличението на лихвата в САЩ ще намалее през втората половина на 2023 г. За разлика от САЩ, очакванията са Европейската централна банка (ЕЦБ) да продължава своето темпо на повишаване на лихвите през 2023 г. Това се дължи на факта, че Европа изостана с увеличенията през миналата година и е необходимо да компенсира през тази.

Активни възможности при облигациите

Анализаторите на Expat очакват ръст в цените на държавните и корпоративните облигации с инвестиционен кредитен рейтинг. Потенциалното икономическо забавяне/рецесия и по-ниската инфлация биха помогнали за доброто им представяне. Очакванията на пазарните участници са базовите лихви да останат стабилни и дори да бъдат намалени, което ще доведе до увеличение на цените на облигациите. Нивата, на които се търгуват висококачествените облигации, са най-атрактивните от десетилетия.

Анализаторите виждат много добри възможности за инвестиции в държавни облигации от развиващите се пазари. При тях процесът по овладяване на инфлацията е по-напреднал, а предлаганите доходности са много атрактивни. Спредовете на корпоративните облигации (разликата в предлаганата от тях доходност в сравнение с държавните такива) във всички рейтингови диапазони не отчитат риска от рецесия и потенциално забавяне на икономиката.

Тези спредове изглеждат нереалистично малки на фона на рисковете пред икономиките. Отчитайки тези фактори, избягваме инвестициите в по-рискови емитенти.

Вероятно доларът ще се обезцени спрямо другите валути

Силният щатски долар беше доминираща тема на финансовите пазари през 2022 г. Доларът беше повлиян позитивно от по-агресивния при затягане на паричната политика Фед, в сравнение с другите централни банки от Г-10. През тази година перспективите се променят. Пазарните участници очакват значително намаление на разликата в лихвите в САЩ и останалите държави от Г-10.

Доларът е вероятно да се обезцени спрямо другите основни валути, най-много спрямо еврото и японската йена. Фед (централната банка на САЩ) беше най-агресивната централна банка през 2022 година. Тази тенденция е възможно да се обърне през тази година. Забавяне/рецесия в САЩ и подем в Китай е негативна комбинация за щатската валута; американският долар е много надценена спрямо еврото, британският паунд, японската йена и някои валути на развиващите се пазари.

Очаквания за акциите: Низходящият тренд вероятно приключи

2022 г. беше най-лошата година от повече от десетилетие за световните акции и облигации. Високата инфлация и агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Централните банки се отразиха негативно на представянето на акциите, особено тези на технологичните компании, като технологичният индекс Nasdaq се срина с -34% през 2022 г. Войната в Украйна и променливите икономически данни също оказаха негативно влияние върху пазарите.

Висока вероятност низходящият тренд при акциите вече да е приключил или това да се случи през първата половина на 2023 година!

Пазарите на акции биха останали волатилни тази година. Основни рискове ще са потенциална по-дълбока от очакванията рецесия и по-рестриктивна парична политика.

Негативните новини до голяма степен са калкулирани в текущите нива на акциите, както се вижда на графиката на изменението на съотношението цена/очаквана печалба за следващите 12 месеца (12m fwd P/E) на S&P 500 (САЩ) и Euro Stoxx 600 (Европа) индексите.

Потенциалната по-ниска инфлация ще даде възможност на централните банки да спрат с увеличението на лихвите. Това би намалило вероятността от дълбока и тежка рецесия и ще подкрепи доброто представяне на пазара на акции. Огромният спад в съотношението цена/очаквана печалба е на нивата от 2008 г., което означава, че очакванията за рецесия вече са отчетени в текущите цени.

Европейските акции се търгуват на най-атрактивните си нива

Оценките в Европа от дълго време са по-ниски от тези в САЩ. Както се вижда от графиката, САЩ се търгува на приблизително 18 пъти цена спрямо бъдещи печалби, докато в Европа съотношението цена/печалба е около 13х. Медианата на премията на САЩ спрямо Европа за последните 15 години е около 27%, докато в момента САЩ се търгува с премия от над 45% спрямо Европа. Частично това се дължи и на секторни различия.

В периода след финансовата криза по-доброто представяне на "Growth" (преобладаващ в S&P 500) спрямо "Value" (Euro Stoxx 600) сектора отразява както комбинация от по-добри фундаментални показатели (по-добър ръст на приходите), така и по-високи относителни оценки (резултат от по-ниски лихвените проценти, които стимулират дългосрочните активи като технологичните компании).

В момента съществува значителна възможност за относително по-силното представяне на Европа спрямо САЩ, ако регионалните печалби се повишат в хоризонт от 6 до 12 месеца, каквито са нашите очаквания. По този начин относителните цени на акциите в Европа биха могли да се възползват от едновременното нарастване на относителните печалби и на относителния коефициент P/E.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща