Bloomberg съобщава за рекордни цени за наемане на LNG танкери

Енергетика / Свят
3E news
532
article picture alt description

източник: MET Group

Цената на наемите на кораби за пренос на втечнен природен газ (LNG) в Атлантическия океан са достигнали исторически ценови нива, тъй като Европа се стреми да увеличи запасите от енергоносители, съобщава агенциь Bloomberg, позовавайки се търговци и на данни на компанията Spark Commodities.

„Цената за наемане на кораб за превоз на LNG в Атлантика във вторник е скочила до 397 500 долара на ден, надхвърляйки рекордният максимум, постигнат през миналата година в Тихия океан“, съобщава агенцията, позовавайки се на данни на Spark Commodities, който оценява цените, получени от корабните брокери. Агенцията обяснява това с желанието на Европа да увеличи запасите от енергия за зимата.

По думите на търговци, до края на годината свободните кораби са малко и се предлагат на много високи цени. В същото време големите енергийни компании, които обичайно отдават свои кораби под наем на други купувачи отказват да правят това, опасявайки се, че с настъпването на зимата може да останат без свободни танкери.

Освен това, както съобщава агенцията, позовавайки се на източници, европейските газохранилища се запълват бързо, готвейки се за зима без руско гориво, а тъй като запасите са близо до максималния обем, комуналните компании и търговците все по-често съхраняват LNG на кораби в морето, което още повече затруднява работата на корабите, които обикновено превозват гориво между пристанищата.

„Корабите са толкова оскъдни, че износителите на втечнен природен газ в Азия продават газ директно от пристанищата за товарене, вместо да предлагат превоз на горивото. Тези, които нямат кораби, са принудени да търсят купувачи, които имат възможност да транспортират товара“, казват от агенцията, цитирайки търговци.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща