Борсовите цени на газа в Европа намаляват с 1.81 % до 210 евро за MWh

Енергетика / Природен газ и горива , Свят
3E news
690
article picture alt description

Цените на газа в Европа в четвъртък, 8 септември спадат до най-ниското си ниво от близо месец, сочат данните от търговията.

Октомврийските фючърси за газа по индекса TTF на борсата ICE Futures стартираха от нивото от 200 евро за MWh (213.88 евро за MWh при затварянето).  В първите часове на търговията газовите фючърси успяха, както да се покачат до 207 евро за MWh, така и да се сринат до 194 евро за MWh. Търговията остана твърде колеблива, а ценовите нива останаха в диапазона до 197 – 200 евро за MWh, а спадът се движеше до осем процента.   Към момента на публикуване фючърсите за газа са на ниво от 210 евро за MWh, което е понижение с 1.

Безспорно пазарът оценява опитите на европейските политици за ограничаване на ценовите нива, но и опитите за намеса на пазарите. Трябва да се отчете, че такива цени не са наблюдавани от началото на август.

Енергийните министри на Европейския съюз ще обсъдят в петък петте точки заложени в плана на Европейската комисия за ограничаване на цените и преодоляване на опасността от прекъсване на електричеството. Възможно е да бъде обсъдена и възможността за таван на цената на руския газ, а може би и на LNG.

„Планираните дискусии по енергийната тематика са две.  По време на първата дискусия министрите ще обменят мнения относно възможни спешни мерки за смекчаване на високите цени на енергията.

След това министрите ще представят актуалното състояние на готовността на страната си за следващата зима. Второто обсъждане ще се проведе на открито заседание“, съобщиха по-рано от пресцентъра на чешкото председателството на Съвета на ЕС.

Доставки на газ по „Северен поток“, както и преди не се осъществяват, а през Украйна са в рамките на предишните дни – малко над 42 млн. тона.

Междувременно нагнетяването на синьо гориво в газохранилищата на Европа продължава при темп от 0.29 п.п.. Според данните на GIE към 6 септември те са запълнени до 82.52 евро за MWh или 918.0856 TWh.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Природен газ и горива:

Предишна
Следваща