Goldman Sachs повиши прогнозата си за цената на газа за 3-то тримесечие на 2022 г. до 153 евро за MWh

Енергетика / Свят
3E news
705
article picture alt description

Ключовият газопровод, доставящ руски природен газ за Европа може да не бъде пуснат в работа на пълен капацитет след плановия годишен ремонт през този месец, смятат от Goldman Sachs Group, с което потвърждават и опасенията на немските управляващи.

Газопроводът „Северен поток“ ще бъде спрян за планов ремонт от 11 до 21 юли, което ще затегне пазара, на който през последните седмици се наблюдава рязък ръст на цените. Предвид факта, че Москва вече намали преноса през газопровода до 40 % от капацитета, всяко действие по задържане на доставките би се отразило сериозно на усилията на Европа по запълване на запасите за зимата.

„Въпреки че първоначално предполагахме пълно възстановяване на потоците по „Северен поток“ след предстоящия планов ремонт, вече не разглеждаме това като най-вероятен сценарий“, смятат от Goldman, цитирани от информационните агенции.

Банката повишава прогнозите си за цените на газа за Европа през следващата година, позовавайки се на нарастващите рискове за доставките.

Европа се сблъсква с най-сериозната енергийна криза за последното десетилетие, тъй като Русия, която е най-големият доставчик за региона намалява доставките на фона на нарастващото напрежение заради войната в Украйна. Базовите цени за търговията с газ са на най-високото си ниво за последните четири месеца.

Международната агенция по енергетика предупреди във вторник, че не трябва да се изключва пълно спиране на доставките, като се има предвид „непредсказуемото поведение на Русия“.

Все пак от Goldman допускат, че пълното спиране е малко вероятно, тъй като това би намалило приходите, които са жизненоважни за Москва. Банката обаче повишава прогнозата си за третото тримесечие на тази година до 153 евро за MWh от очакваните 104 евро за MWh по-рано. Освен това се допуска, че цените може да нараснат и над 200 евро при „най-лошият сценарий“ предвиждащ спиране на доставките по „Северен поток“.

Германия, която е и най-голямата икономика в Европа заяви през миналия месец, че свиването на потоците по „Северен поток“ ще затрудни постигането на целта за запълване на газохранилищата. Властите в страната продължават да се опасяват, че след плановият ремонт газопроводът няма да работи с пълен капацитет.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща