Independent: Ефективността на санкциите на ЕС срещу доставките на петрол е съмнителна

Енергетика / Свят
3E news
623
article picture alt description

източник: 3e-news.net, архив

Ефективността на санкциите на ЕС срещу доставките на руския петрол предизвикват повече съмнения, тъй като обемът на превоз от европейските компании след 24 февруари се е удвоил, съобщава вестник Independent, позовавайки се на експерти.

По данни на изданието, корабните компании от Гърция, Малта и Кипър се възползват най-много от възможностите за печалба в резултат на по-високите тарифи за доставка.

Според статистиката на Refinitiv, базирана на неправителствената организация Global Witness, през февруари компании и кораби, свързани с трите държави, са пренесли 31 милиона барела петрол от Русия. През май този брой е нараснал до 58 милиона барела. От края на февруари танкери от Гърция, Малта и Кипър са извозили около една трета от петрола от руски пристанища, през май - вече повече от половината.

Старши консултантът на Global Witness Луис Годард казва пред изданието, че танкери от Гърция, Малта и Кипър "се подиграват" с опитите за санкции на ЕС.

"Петролното ембарго трябва да бъде петролно ембарго. А това не е петролно ембарго", потвърждава Анастасия Федик, финансов специалист в университета Бъркли в Съединените щати. Тя е и член на международната работна група по руските санкции.

Според прогнозата на Клей Лоури, вицепрезидент на Института за международни финанси, през 2022 г. паричният поток от експортни приходи в Русия ще достигне до безпрецедентните 250 милиарда долара.

По-рано Европейският съюз публикува в официалният си вестник шестия пакет от санкции срещу Русия. Той предвижда поетапно въвеждане на ембаргото срещу вноса на петрол от Русия. Забраната обаче не се отнася за транспортирането на руски петрол за трети страни като Индия и Китай. Лидерите на ЕС бяха категорични, че няма как да наложат такова изискване.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща