Страните, членуващи в МАЕ ще освободят от SPR 60 млн. барела допълнително към 180-те млн. барела от САЩ

Енергетика / Свят
3E news
425
article picture alt description

източник: fotolia.com

Страните, участващи в Международната агенция по енергетика (МАЕ) съгласуваха освобождаването от стратегическите запаси (SPR) 60 млн. барела петрол допълнително към 180-те млн. барела, които смятат да освободят Съединените Щати, съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на източници. По-рано информацията бе съобщена и от други медии, но агенцията дава детайли.

Както се отбелязва, формално страните от МАЕ ще освободят 120 млн. барела, от които 60 млн. барела ще се падат на основния член на МАЕ – САЩ. Други 120 млн. барела САЩ ще освободят от SPR (Strategic Petroleum Reserves) "независимо".

Президентът на САЩ Джо Байдън съобщи по-рано, че САЩ ще освобождават по 1 млн. барела на ден дневно от SPR в разстояние на половин година – т.е. общо 180 млн. барела. Министерство на енергетиката на САЩ съобщи, че през месец май са планирани за пускане на 20 млн. барела, от месеците май до юли – 70 млн.барела, а от август до октомври – 90 млн. барела.

МАЕ прогнозира през месец март, че производството на петрол в Русия през април ще спадне с една четвърт, което ще доведе до загуба на световните пазари от порядъка на 3 млн. барела на ден. Освобождаването от стратегическите резерви ще даде възможност за смекчаване на икономическите последствия от дефицита на гориво, а също така и от ръста на цената, смятат от агенцията.

Международната агенция по енергетика взима решение за освобождаване на запаси от петрол от стратегическите резерви за втори път през последните няколко седмици. В началото на месец март страните, членуващи в организацията стигнаха до решение за доставка на пазара на запаси от порядъка на 63 млн. барела. Половината от този обем трябваше да бъдат доставени от САЩ. Освен това две трети от обема от 63 млн. барела се отнасяха за нефта, а останалите за нефтопродуктите (17 млн. барела), като освобождаването по отношение на нефтопродуктите касаеше „намаляване на задължителните изисквания към запасите на предприятията“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща