Да изгасим светлините в Часът на Земята 2022 не просто за опазване на природата, а за опазване на мира

Климат / България , Климат / Екология
3E news
960
article picture alt description

Източник: Рисунката е на 15-годишната Елмаз Емиросанова от Украйна.

От стартирането си през 2007 г. Часът на Земята се разраства до едно от най-значимите световни движения за опазване на природата. Но тази година, на 26 март 2022 г. в 20.30 часа, Часът на Земята ще се проведе в особено критичен момент.

А до 18 часа в Градската градина на София, пред арт инсталацията „Един човек“ ще има арт мозайка от капачки за „Часа на Земята“ 2022. Всеки може да се включи в изграждането на красива мозайка във формата на планетата Земя, като сам постави своята капачка в паното.

Множество правителствени и неправителствени организации, включително и WWF, призовават единодушно за по-решителни действия, за да може до 2030 г. да се обърне процесът на унищожаване на природата. Скоро световните лидери ще се съберат за Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие COP15, за да изготвят нов глобален план за действие за опазване на природата през следващото десетилетие.

Молим хората по целия свят да отбележат Часа на Земята, като изключат светлините в знак на солидарност с човечеството и планетата, съобщиха организаторите от световния фонд за дива природа WWF.

Хармония между човек и природа е възможна единствено ако има МИР

Защо е важен Часът на Земята 2022?

Работим за свят, в който да живеем в хармония с природата. Но това е възможно, само ако има мир между хората. Светът отново пропада в лудостта на войната с невъобразими загуби. С Часът на Земята тази година настоява политици и международната общност да направят всичко възможно да спрат агресията и да наложат мир в Източна Европа.
 
В тези изпълнени с предизвикателства времена Часът на Земята е още една възможност да покажем съпричастност, да сме заедно, да се грижим един за друг, както и за дома, който споделяме.


Заплахите за планетата и нарастващото желание на човечеството за промяна

Днес ставаме свидетели на катастрофален срив в заобикалящата ни среда заради начина, по който човечеството задоволява нуждата си от храна и електроенергия. Вече сме загубили почти половината от световните гори, кораловите рифове и мангровите насаждения, както и две трети от всички естествени влажни зони.

Наблюдава се спад в популациите на дивите животни средно с две трети през последните 50 години. Опрашващите насекоми са застрашени от пълно изтребление, а над 90% от рибните запаси в световния океан, реките и езерата трудно се възстановяват заради свръхулова, което нарушава екологичния баланс на планетата.

Трябва да действаме сега, за да спрем и обърнем процеса на унищожаване на природата и да стабилизираме климата. В противен случай последиците за живите организми, включително и за хората, ще бъдат катастрофални. Екологичната криза е и хуманитарна криза, която изостря неравенството, а най-уязвимите са и най-дълбоко засегнатите.
 
Рисковете са ясни – цената, която трябва да платим, за да спасим бъдещето си, е по-ниска от цената, която ще платим за бездействието си.

Животът ни зависи от здрава и процъфтяваща планета. Редица доклади от водещи световни организации ясно очертават опасностите за продоволствената сигурност и човешкото здраве, свързани с унищожаването на природата и измененията в климата.


Часът на Земята 2022 може да бъде стимул за много повече от изключване на светлините.

Всеки от нас индивидуално може да пази природата. Начинът, по който живеем, е изключително важен – можем да правим по-етични покупки, да консумираме по-малко и по-разумно, да използваме велосипеди за транспорт, да отглеждаме здравословна храна на балкона, на покрива или в градината, да възстановяваме природата там, където живеем, да използваме възобновяеми източници на енергия.

Включването в доброволчески акции е един от най-добрите начини хората да подкрепят онези, които имат най-голяма нужда, особено в моменти на криза.

Правителствата могат да пазят биологичното разнообразие и да намаляват вредните въздействия върху околната среда, като същевременно възстановяват пораженията върху земята, реките и океаните. Могат също така да пренасочват финансовите потоци – както публични субсидии, така и частни инвестиции – от изкопаеми горива и химическо земеделие към въглеродно-неутрални и щадящи природата дейности.

Частните компании могат да ускорят прехода към чиста енергия и да произвеждат и консумират ресурси по устойчив начин и да насърчават положителната промяна към зелена икономика. Това е особено важно за хранителния, енергийния и инфраструктурния сектор.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща