„Газпром“ през януари е експортирал за определените като недружелюбни страни от Европа газ за близо 6 млрд. долара

Енергетика / Свят
3E news
459
article picture alt description

„Газпром“ през януари 2022 г. е експортирал за групата държави, определени по-рано като „недружелюбни“ (в списъка е и България) 7,146 млрд. куб м газ за сумата от 5,99 млрд. долара, сочат изчисления на Интерфакс, базирани на данни на руската Федерална митническа служба.

В страните, за които е доставян природен газ са Австрия, България, Швейцария, Чехия, Германия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Гърция, Хърватия, Унгария, Италия, Литва, Латвия, Македония, Нидерландия, Полша, Румъния и Словакия.

Общите приходи от експорта на руски газ за януари 2022 г. се изчисляват на рекордните 9,75 млрд. долара.

По-рано в сряда президентът на Русия Владимир Путин се разпореди разплащането на доставеното синьото гориво от недружелюбните страни да се извършва в рубли. Той е поръчал на Централната банка на Русия и правителството за седмица да определят редът на операциите по закупуването на рубли на вътрешния пазар в Русия от купувачите на руски газ.

В края на февруари Русия, в отговор на санкциите и запорирането на международните й резерви, въведе валутен контрол, по-специално като задължи износителите да продават 80% от валутните приходи.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща