Цените на петрола растат трета поредна сесия

Енергетика / Свят
3E news
797
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол в понеделник продължават да растат на фона на продължаващите военни действия на Русия в Украйна. Допълнителни фактори са и нарастването на напрежението в Близкия Изток, както и ситуацията в Китай, където отново се отчита ръст на болните от COVID-19.

Саудитска Арабия съобщи, че йеменски хусити са нанесли удари по няколко обекти на територията на страната, включително и върху обекти на Saudi Aramco – склад с гориво в град Джизан и завод за преработка на газ в Янбу.

Стойността на фючърсите за месец май за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures е повишават с 3.67 % до 111.90 долара за барел. При търговията в петък договорите поскъпнаха с 1,29 долара или 1,2 % до 107.93 долара за барел.

Фючърсите за април за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) се повишават с 4.0% до 108.89 долара за барел.  В петък стойността на договорите се увеличи с 1,72 долара или 1,7 % до 104,7 долара за барел.

Цените на Brent, както и на сорт WTI се увеличиха с над 10 % в рамките на търговията в четвъртък – петък, но завършиха като цяло миналата седмица със спад от 4,2 %.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща