Фючърсите за газа в Европа поевтиняват с 9.6 % до 104.37 евро за MWh

Енергетика / Свят
3E news
398
article picture alt description

Априлските фючърси за газа по индекса TTF на борсата ICE Futures завършват търговията в сряда, 16 март с понижение от 9.6 % до 104.37 евро за MWh (1187 долара за 1000 куб м).

Сесията стартира при ниво от 114.9 евро за MWh и в първите десет минути от търговията успя да се покачи до 121 евро за MWh, след което тръгна към понижение.

От часовете преди обед до късния следобед търговията остана в диапазона 114 – 113 евро за MWh, а впоследствие тенденцията за спад се върна с по-силни темпове и така при затварянето цената на априлските газови фючърси се установи на нивото от 104.37 евро за MWh. Това е ниво по-близо до регистрираното на 23 декември (108.5 евро за MWh) миналата година, отколкото до февруарските нива.

Наблюдателите обръщат внимание на успокоението на пазара в резултат на сигналите за напредък в преговорите между Русия и Украйна. Това до известна степен елиминира опасенията за спиране на газовите доставки.

Известно влияние има спирането на газовите доставки по газопровода „Ямал-Европа“, но пък се увеличава потокът на газ от Норвегия. На този етап се запазва и обемът за пренос през украинската газотранспортна система на максималното ниво по договора за транзит.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща