Цените на петрола ускориха ръст, Brent се повишава с 8 % до 105,8 долара за барел

Енергетика / Свят
3E news
565
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол ускориха темповете на повишение във вторник вечерта заради военните действия на Русия в Украйна.

Фючърсите за месец май за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures скочиха до 105,82 долара за барел, което представлява увеличение със 7,85 долара или 8,01 %.

Малко по-рано Brent прехвърли 107 долара за барел. 

Стойността на априлските фючърси за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) нараства до 104,59 долара за барел – нарастване с 8,87 долара или 9,27 %.

Буквално малко по-рано WTI стигна 106,59 долара за барел.

Вчера Brent поскъпна с 4,1 %, а сорт WTI – с 4,5 %.

Още по темата

Заради военните действия на Русия в Украйна Европейският съюз, както и САЩ въведоха санкции срещу руската страна, основно насочени към извеждане на руските банки от международната платежна система SWIFT и по този начин изолирането й. Въпреки, че новите ограничителни мерки не засягат пряко руският експорт на енергийни ресурси, анализаторите са на мнение, че те може да подкопаят търсенето на петрол и газ от страните.

Купувачите все повече не желаят „да купуват нефт, LNG, въглища, метали и зърно от Русия заради несигурността по отношение на правната страна на въпроса“, отбелязва анализаторът от Commerzbank Карстен Фрич.

„Фактът, че някои от руските банки са изключени от SWIFT затруднява плащанията по трансакциите. Нещо повече, западните банки отказват да финансират тези трансакции. Напрегнатата ситуация в Черно море пък означава, че застрахователните компании повече не желаят да застраховат доставките или  ще искат много повече пари за услугите“, добавя той.

Междувременно, рейтинговата агенция Moody's Investors Service  обсъжда възможността за намаляване на рейтинга на 16 руски финансови институции след аналогични действия по отношение на рейтинга на Русия.

В същото време пазарът очаква реалните действия по вече обещаните действия на редица страни, включително и САЩ за освобождаване на определени количества горива от стратегическите резерви. По-рано за това съобщи вестник The Wall Street Journal.

Вниманието е насочено и към предстоящата среща на  страните от ОПЕК+. По предварителна информация на някои участници алиансът засега има намерение да се придържа към плановете за увеличение на добива на петрол с 400 хил. барела на ден през април. Някои наблюдатели обаче са на мнение, че към настоящия момент едва ли все още има конкретен план.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща