Експерти с 4 сценария за цената на петрола през 2022 г. Ключът е в ядрените преговори с Иран

При почти всички случаи обаче 100 долара за барел са твърде вероятни в следващите 3 до 6 месеца

Природен газ и горива
3E news
795
article picture alt description

Източник: pixabay

Цената на петрола на световните пазари продължи да расте и в началото на настоящата година. При вчерашните търгове цените първоначално паднаха и лекият суров петрол се търгуваше за около 82 долара за барел, а сортът Брент – за около 86. След товва обаче дойде поскъпване и търговията приключи при цени от 85.60 долара за барел лек суров петрол и 88.20 долара за Брент. Редица експерти прогнозират, че цената на нефта ще продължи да се покачва и дори ще достигне и прескочи 100 долара за барел – стойност, каквато световният пазар не е виждал от 8 години насам. Според редица експерти, цитирани от Bloomberg, ключът към разгадаването на загадката какво ще се случи с цената на петрола през 2022 г. е в Иран и по-конкретно в преговорите около ядрената сделка между Вашингтон и Техеран.

Според анализатори на Bank ot America при положително развитие на предстоящите във Виена преговори, барелът може и да не достигне границата от 100 долара. При евентуално намиране на компромис, което евентуално ще доведе до намаляване на санкциите на Вашингтон срещу Техеран, би могло Иран да може увеличи износа на нефт и това да стане с количества, достатъчни за намаляването на цените на световния пазар. Иран е жокерът на пазара на петрол през тази година, но и най-големият риск за пазара, отбелязва група анализатори на Bank of America, ръководена от небезизвестния Франциско Бланч – ръководител „Глобални изследвания на стоки и деривати“ в банката, предаде „Интерфакс“.

На тази база могат да бъдат разгледани 4 сценария за развитието на ситуацията с цените на петрола през 2022 г.

Постигане на всеобхватно споразумение

При евентуално постигане на нова ядрена сделка с Иран, подобна на онази от 2015 г., от която обаче САЩ се оттеглиха преди 4 години, ще се стигне до падане на цената на петрола в средносрочна перспектива. При подобно развитие на нещата Иран ще получи възможност да изнесе 80-90 млн. барела от своите резерви. Също така ислямската република ще има възможност да увеличи и добива на нефт. От сегашните 2.5 млн. барела на денонощие, потребявани предимно от местните предприятия, до 3.8 млн. барела на денонощие, според данните на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Според експертите на Bank of America в рамките на около година след постигането на ново всеобхватно споразумение Иран ще може да достигне износ от 400 млн. барела, което ще бъде достатъчно за балансиране на глобалния пазар, дори с излишък. При такова развитие на нещата прогнозата на банката е, че към средата на годината цената на петрола ще достигне около 120 долара за барел, след което ще започне да пада и към четвъртото тримесечие вече ще бъде около 71 долара заради увеличените доставки от Иран.

Временно споразумение

Напоследък все по-често се чуват експертни мнения, че по-вероятно е да се стигне до временно споразумение, което няма да доведе до пълно възстановяване на ядрената сделка от 2015 г. Но в същото време ще даде на спорещите страни повече време за преговори. Засега не е ясно дали Техеран ще успее да получи някакво разхлабване на петролните санкции срещу него, ако се стигне до временно споразумение. Макар Иран да прокламира, че ще сключи единствено и само всеобхватно споразумение. И ако това не се случи, сигналът към борсите ще бъде за покачване на цените.

В същото време обаче има и експерти, които очакват Иран в крайна сметка ще успее да се договори за сериозни отстъпки по отношение на санкциите срещу него дори и без постигането на окончателно споразумение. Британската консултантска компания Facts Global Energy (FGE) очаква, че такава сделка би могла да бъде постигната през второто тримесечие. В резултат на което до края на годината Иран ще успее да увеличи доставките на петрол на световните пазари до 1.3 млн. барела на денонощие. 

Запазване на статуквото

Вследствие на сериозните разногласия между отделните страни, започналите преди половин година преговорите продължават да следват негативната посока. Това доведе дори до ситуация, в която дипломатите започнаха да обмислят дали обсъжданията да не бъдат прекъснати за известен период. Според прогнозата на Goldman Sachs сегашните преговори няма да доведат до сделка и това едва ли ще може да се случи преди края на 2022 г. При това положение Иран ще може да започне да увеличава добива на петрол едва догодина. Но това едва ли ще доведе до скорошно увеличаване на доставките на ирански нефт на световния пазар, тъй като добивната и преносната инфраструктури не са били поддържани на необходимото ниво от 2018 г. насам. Според прогнозата на банката цената на нефта ще продължи да расте и ще достигне 100 долара за барел през третото тримесечие на т.г.

Тотален провал на преговорите

Най-рисково за състоянието на петролния пазар е преговорите за ядрената сделка да претърпят тотален провал. „Много неща се промениха от 2015 г. насам. Иран е близо до това да стане ядрена държава. Дали ще поиска да се откаже от този статут? Гаранции за това няма никакви“, се казва в анализ на консултантите от CROFT.

Тоталният провал на преговорите може да доведе до ръст на ударите по петролни кладенци в региона, подобни на осъществените от йеменските бунтовници по обекти в Обединените Арабски Емирства. А подобни проблеми ще доведат до рязък скок на цените на петрола, взимайки предвид напрегнатата ситуация на пазара заради липсата на резервни мощности за добив, които да покрият недостига заради прекъсване на доставките.

Ако САЩ или Израел предприемат удари по иранските ядрени обекти, цените на нефта могат да скочат веднага с 15%, смятат анализаторите на Eurasia Group. А според сегашните нива това означава достигане на границата от 100 долара. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Природен газ и горива:

Предишна
Следваща