BP: Глобалният капацитет на вятърната и слънчева енергия нарасна с рекордни темпове през 2020 г.

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
1343
article picture alt description

Бумът от възобновяеми енергийни източници в условията на пандемия съвпада със спада в търсенето на петрол. Това анализира в годишния си доклад гигантът BP, цитиран от в. Гардиън. Капацитетът на вятърната и слънчевата енергия в света нарасна с рекордни темпове през миналата година, докато петролната индустрия отчете най-стръмния си спад в търсенето след Втората световна война, уточняват от BP.

Въздействието на блокирането на коронавируса върху енергийната индустрия доведе до рязко намаляване на въглеродните емисии с 6% в предходната година, най-големият спад от 1945 г. насам, според годишния преглед на BP на енергийния сектор. Но в доклада се казва, че въздействието на COVID върху въглеродните емисии трябва да се възпроизвежда всяка година през следващите три десетилетия, ако правителствата се надяват да ограничат глобалното отопление до 1,5 ° С спрямо прединдустриалните нива.

„Да, това бяха най-големите спадове в емисиите, наблюдавани за 75 години насам“, каза Спенсър Дейл, главен икономист на BP. „Но те се случиха на фона на глобална пандемия и най-голямата икономическа рецесия в следвоенната история. Предизвикателството е да се намалят емисиите, без да се причиняват големи смущения и щети на ежедневието и поминъка.

Предупреждението повтаря вижданията от доклад на Международната енергийна агенция от миналия месец, който прогнозира, че търсенето на петрол в света ще отскочи с 5,4 милиона барела на ден тази година, едно от най-бързите рекордни изкачвания и ще се върне към нивата преди пандемията до края от 2022г.

Годишният енергиен преглед на BP, публикуван всяка година от 1952 г., се счита за влиятелен в енергийната индустрия и помага да се информират експертите за стратегическите решения на компанията.

Миналата година BP изложи план за намаляване на производството на петрол и увеличаване на производството на енергия от възобновяеми източници през следващото десетилетие, така че компанията да следва пътя и да стане нисковъглеродна компания до 2050 г.

Бърнард Луни, изпълнителният директор на BP, каза: „Да, светът се нуждае от повече нисковъглеродни компании. Но може би повече от всичко се нуждае от съществуващи енергийни компании за декарбонизация и по този начин използва техния мащаб и опит, за да помогне за осъществяването на дълбокото и сложно преоборудване и обновяване на глобалната енергийна система, която светът иска и трябва да види през следващите 30 години. "

Последният енергиен преглед на BP установи, че общото енергийно потребление в света е спаднало с 4,5% през 2020 г., обусловен главно от спада в търсенето на суров петрол, използван за производство на транспортни горива. Намалението е с малко над 9 млн. барела петрол на ден.

Дейл смята, че сривът в търсенето е „далеч по-голям от всичко, което се е виждало в историята, и далеч по-голям от спадовете“ при други видове енергийни източници. Междувременно "безмилостното разширяване на възобновяемата енергия" означава, че електричеството, генерирано от вятърни, слънчеви и водноелектрически централи, е останало "относително невредимо", каза Дейл.

Според доклада глобалният капацитет за вятърна и слънчева енергия е нараснал с 238 GW през 2020 г. - повече от пет пъти по-голям спрямо общия капацитет на възобновяемата енергия на Обединеното кралство.

Увеличението се дължи главно на Китай, който представлява приблизително половината от глобалното увеличение на капацитета за производство на вятърна и слънчева енергия, като въпреки контролирането през тази 2020 г. тя е рекордна година за изграждане на вятърни и слънчеви ферми. Според Дейл именно тенденцията от миналата година към изкопаемите горива и към възобновяемите енергийни източници е „точно това, което светът трябва да види, когато преминава към нулева стойност“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща