ТЕЦ „Варна“ ще строи нова парогазова мощност

Енергетика / България
3E news
2120
article picture alt description

На 2 юни 2021 г. топлоелектрическата централа „ТЕЦ Варна“ ЕАД сключи договор с руските компании ОАО «Ракитянски арматурен завод», ПАО "Тръбна металургична компания" и АО «Атоменергомаш» за разработване на технико-икономически модел за реконструкция на централата с технология на Siemens. Това съобщиха днес от варненската централа.

Реконструкцията включва изграждането на два нови енергоблока с комбиниран парогазов цикъл на мястото на старите блокове от 1 до 3, строени през 60-те години на 20 век и изведени от експлоатация.

Общата инсталирана мощност на новата инсталация е 550 МВт (два блока, всеки от които с мощност 275 МВт).

Технологията е избрана заради високата й ефективност. На всеки от новите блокове ще бъдат монтирани една газова турбина Siemens SGT5-2000E, комбинирана с една парна турбина, с производителност по ISO 54.3% и възможност за горене на водород до 30%, както и съответното електрическо и помощно оборудване.

Сред основните предимства на новата парогазова инсталация са висока екологичност при производството на електрическа енергия чрез свеждане до минимум на вредните емисии, висока надеждност на работата и по-дълъг период на полезен живот, намаляване на оперативните разходи.

Общата стойност на проекта е приблизително 450 милиона евро.

Очаква се проектът да бъде завършен и въведен в експлоатация в началото на 2025 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща