Турската петролна компания ТРАО търси партньори за разработване на находищата на газ в Черно море

Енергетика / Свят
3E news
772
article picture alt description

Турската държавна петролна и газова компания ТРАО /Turkish Petroleum Corporation/ обмисля партньорство с чуждестранни компании и планира да събере средства тази година, за да извърши дейности в най-голямото находище на природен газ в Черно море, съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на запознати с въпроса лица.

Агенцията посочва, че ТРАО е осъществила предварителни контакти с няколко международни петролни компании, включително някои от най-големите, заедно да произвеждат газ от местонаходището в морето, заявиха двама души, които помолиха да останат анонимни, защото разговорите са поверителни.

Преговорите може да не доведат до договори и базираната в Анкара компания разглежда варианта сама да осъществи дейностите.
Необходимите инвестиции за извличане на газ и доставянето му до брега са оценени на около 3,2 милиарда долара. ТРАО получи 13,4 милиарда турски лири /1,9 милиарда долара/ от бюджета на правителството за 2021 година. Не е ясно каква част от тази сума ще бъде насочена към газовия проект в Черно море, отбелязва агенцията, цитирана от БТА.

Агенция Блумбърг посочва, че не е получила отговор на молбата за коментар от ТРАО и турското министерство на енергетиката.
Проектът за развитие на находището Сакария предвижда газ да бъде ваден от кладенци на 175 км от турския бряг при Зонгулдак. Те биха могли да произвеждат над 8 пъти повече от потреблението на страната и да сложат край на зависимостта на Турция от внос на газ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща