Цацаров разпореди на МОСВ незабавна проверка на ТЕЦ-овете на Ковачки за замърсяване на въздуха

Икономика / България
Галина Александрова
393
article picture alt description

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на министъра на околната среда и водите извършването на незабавна проверка на топлофикациите в „Топлофикация – Перник“ АД, ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД, „Топлофикация – Сливен“ ЕАД и ТЕЦ „Брикел“ ЕАД, съобщиха от прокуратурата.

Топлоцентралите се свързват с бизнесмена Христо Ковачки и от години срещу тях има сигнали за замърсяване на околната среда, а напоследък - и за изгаряне на отпадъци, включително внос от Италия. 

Поводът е постъпил сигнал от ДАНС за застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгаряне на отпадъци. Главният прокурор е дал указание за извършване на проверка на място от МОСВ за спазване изискванията на Закона за опазване на околната среда и Закона за управление на отпадъците.

На МОСВ е разпоредено да установи:

- издадените разрешителни за съхранение и горене и всички други необходими документи за осъществяване на производствената дейност на топлофикационните дружества;

- видът и количеството съхранявани и използване за горене отпадъци от всякакъв вид и съответствието им с документацията на дружествата;

- замърсяване на околната среда включително и чрез измервания и проби на място, както и наличие в резултат на това на опасност за здравето на хората.

Главният прокурор е изискал съдействие от МВР при проверката, за която е определен срок от 1 месец.

Припомняме, че през юли т.г. Европейската комисия съобщи, че Европейската комисия предявява иск срещу България пред Съда на ЕС във връзка с лошото качество на въздуха.

Най-новите данни за серния диоксид (SO2) за България, които държавата е предоставила, показват трайно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности на SO2 в югоизточната част на страната, където се намират четирите най-големи топлоелектрически централи.

От години има доказателства, че основният замърсител в региона е ТЕЦ "Брикел", но до този момент управляващите, които и да са те, не предприемат мерки срещу централата на бизнесмена Христо Ковачки, въпреки че по европейските стандарти тя отдавна трябваше да бъде затворена, а теприторията на и около нея трябва да бъде рекултивирана и обезопасенац. Двете американски централи - ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" инвестираха стотици милиони евро в сероочистващи инсталации и те отговарят на най-високите европейски и световни стандарти, припомнят експерти. Държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" също намали значително изхвърлянето на SO2 във въздуха.

От 2005 г. насам са в сила разпоредби на ЕС за пределно допустимите стойности и концентрацията на SO2 в атмосферния въздух. Те започнаха да се прилагат за България от присъединяването ѝ към ЕС на 1 януари 2007 г. С днешното решение за втори път се предявява иск пред Съда на Европейския съюз за неспазване от страна на България на стандартите на ЕС за качество на въздуха. В решението си от 5 април 2017 г. Съдът потвърди, че България не е спазила пределно допустимите стойности за прахови частици ПЧ10 (Комисия/България, C-488/15). Тук отново става дума за ТЕЦ Брикел, само преди седмици централата на Ковачки за пореден път задуши старозагорци и хората в региона с прахова завеса от Черното езеро, в което изхвърля отровните лашни остатъци от производството си.

Истината е, че освен че ни трови, централата на Ковачки ще натовари данъкоплатците в страната ни с плащанията по огромни глоби, ако съдът на ЕС потвърди нарушението на екоправилата.

За ТЕЦ "Бобов дол" пък в средата на май Бе обявено, че близо 40 граждани ще обжалват разрешителното на централата да изгаря отпадъци и така да замърсява въздуха, почвата и водите.  „Грийнпийс“ — България и „За Земята“ от години алармират, че остарялата топлоелектроцентрала, свързана с бизнесмена Христо Ковачки, е основен източник на вредни емисии в района и затова също оспорват даденото разрешение , съобщиха от природозащитните организации. „За Земята — достъп до правосъдие“ обединява усилията на неправителствените организации CEE Bankwatch, „Грийнпийс“ — България и Екологично сдружение „За Земята“, които работят за опазване на околната среда в България.

Въпреки това компетентната институция — Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), поднови разрешителното на ТЕЦ „Бобов дол“ да изгаря отпадъци. Нещо повече, на 18 април издаде и разпореждане за предварително изпълнение. Това означава, че изгарянето ще продължи, независимо от обжалването от граждани. Сигнали на хора, живеещи в района потвърждават, че влаковете с отпадъци вече пристигат.  

Парадоксално, доводите за предварително изпълнение са, че то даже е нужно, „за да се осигури животът или здравето на гражданите“. 

ТЕЦ „Бобов дол“ гори отпадъци далеч преди да получи официално разрешение от ИАОС. Министърът на околната среда и водите е позволил изгаряне на отпадъци за експериментални цели за период шест месеца, считано от 12.11.2018 г. Министерството отказва достъп до писмото, с което е разрешено изгарянето, с аргумент за защита на националната сигурност. Към момента не е известно нито колко отпадъци е изгорил ТЕЦ „Бобов дол“ в този период, нито какви отпадъци са горени. Факт е, че законът позволява опитни инсталации за изследователски, развойни и изпитателни цели да изгарят по-малко от 50 тона отпадъци годишно без разрешение от ИАОС. Дали тези изисквания са били спазени, за момента остава неизвестно.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща