Жители на Бобов дол искат официален отговор - колко замърсява ТЕЦ-ът с горенето на отпадъци от чужбина

Икономика / България
Галина Александрова
291
article picture alt description

Живеещите в кв. "Миньор" в Бобов дол настояват за официален и категоричен отговор от институциите каква е степента на замърсявания от дейността на ТЕЦ "Бобов дол", след като в централата се горят отпадъци от Италия, и каква е екологичната ситуация в района.

На последното си заседание общинските съветници приеха декларация, с която задължават кмета на общината Елза Величкова, която ще се кандидатира за нов мандат, да поиска проверка за чистотата на въздуха и екосредата в района на централата и да се огласят резултатите, предава БНР.

"Като граждани на община Бобов дол имаме право да знаем колко и какви отпадъци гори ТЕЦ-ът, какви  газове излизат от комините на централата. Необходимо е да се изясни какви емисии се отделят при изгарянето на отпадъците. Какво е наличието на различните замърсители - прах, серни и азотни оксиди, въглероден оксид, тежки метали. Как всичко това се отразява на атмосферния въздух и здравето на населението", пишат до общинската управа.

"Има проблеми, самите хора идват при мен и казват, че мирише, просто хората се притесняват. Нормално е хората и аз като кмет да се притеснявам за здравето на хората", коментира за БНР кметът на Бобов дол Елза Величкова.

От ръководството на централата и от РИОСВ твърдят, че всички показатели за чистотата на въздуха, запрашаемост и други са в норма.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща