ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще доставя електроенергия за бита след настояване на синдикатите

Енергийният министър, синдикални лидери и КЕВР обсъждат дали е възможно цената на тока за бита да не се увеличава допълнително

Енергетика / България
Георги Велев
2496
article picture alt description

Държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ ще продължи да продава електроенергия за регулирания пазар и след 1 юли, въпреки тежкото си финансово състояние. Продажбите ще се правят към НЕК и след заповед на енергийния министър Андрей Живков. Това стана ясно от брифинг в Министерски съвет между премиера Стефан Янев, енергийният министър Живков и президентите на двата основни синдиката – Пламен Димитров на КНСБ и Димитър Манолов на КТ „Подкрепа“. В момента синдикати, министър и КЕВР водят преговори как да се включи ТЕЦ „Марица Изток 2“ в енергийния микс за битовите потребители. Според синдикатите това е и единственият сигурен начин да бъде запазен енергийния комплекс „Марица Изток“, който в момента е поставен „на колене“.

Разговорите, които водим, са за това какво количество електроенергия да продава ТЕЦ "Марица Изток 2" на регулирания пазар, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

На 17 юни служебният министър на енергетиката Андрей Живков обяви, че държавата търси вариант ТЕЦ "Марица Изток 2" да не спира работа и да продава определени количества електроенергия на регулирания пазар, без това да доведе до допълнително поскъпване на тока за бита от 1 юли.

"И сега сам по себе си комплексът е поставен на колене и то не с много голяма доза справедливост", посочи още Пламен Димитров, като по думите му в един момент ще се окаже, че точно най-нужният - ТЕЦ "Марица Изток 2", ще се окаже и най-задлъжнялата централа финансово.

Според президента на КНСБ това се дължи на грешни решения в годините назад на КЕВР и на ръководството на Българския енергиен холдинг.

Припомняме, че по закон работата на Комисията за енергийно и водно регулиране е независима и експертите трябва на базата на икономическите данни на предприятията да определят цените на електроенергията за бита. С исканията на синдикатите в момента има вероятно токът за бита да поскъпне допълнително. Плановете на КЕВР до момента бяха за увеличение на цената на тока за бита с между 2 и 4 на сто.

Целта ни сега е да не допуснем допълнително увеличение на цената на тока за бита, затова отиваме на преговори в КЕВР, стана ясно и от думите на енергийния министър Андрей Живков.

"Даваме си сметка, че през Плана за възстановяване и устойчивост и средствата през Фонда за справедлив преход, за които в момента интензивно преговаряме, са единственият шанс да видим бъдещето на комплекс "Марица Изток", каза още Пламен Димитров. Той настоя на всички въглищни региони на България да бъде даден равен шанс. Друго искане на КНСБ е да бъде осигурен достъп до газопреносната система на въглищните региони у нас – както на „Марица Изток“, така и на регион „Бобов Дол“.

През миналата година ТЕЦ "Марица Изток - 2" е произвел за регулирания пазар 2,8 млн. мгвтч, а за следващата година се предвиждат едва 1 млн. мгвтч. Това е по-малко от мощността на един от блоковете му. В същото време КЕВР не признава разходите за регулиран пазар за изминал период и това влошава финансовото състояние на теца допълнително, смятат синдикатите.

Според синдикатите, ако не се намери правилното решение, след няколко седмици ТЕЦ "Марица изток-2" е заплашен да спре. Те смятат , че намеренията за един милион мегаватчаса за регулаторния период - всъщност означават ТЕЦ-2 да работи на по-малко от един блок, половин блок - 110 или 120 мегавата средно месечно, което веднага отправя въпроса какво се случва с целия комплекс.

Вицепремиерът Гълъб Донев обяви, че оперативно бързо ще се обявят добри решения в полза на работещите в мините и в енергетиката. Ще се търси решение за функционирането на ТЕЦ "Марица Изток - 2".

От КЕВР обясниха пред 3eNews, че разговорите продължават и утре, но вече ще са в енергийното министерство. Там се очаква да се чуе и мнението на бизнеса по въпроса с цената на електроенергията.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща