НАЧАЛО » анализи

LNG: Пазарът намери нов начин за балансиране след турболентната 2020 г.

Неумолимият ръст на спот търговията може да губи скорост, тъй като пазарът намира нови начини за балансиране

fb
3E news
fb
05-04-2021 04:50:52
fb
Източник: Cheniere Energy, архив

LNG индустрията и анализаторите преоценяват основните аспекти на бизнеса в отговор на потресаващите събития и тенденции през последните 15 месеца. По-специално те разглеждат фактите от опита, които имат за това как ще се развива спот търговията и балансирането на пазара. Един пример е поставянето под въпрос дали търговията с втечнен природен газ е на път да продължи да се развива като стока, щом наличността на спотови товари заема все по-голям дял от пазара на срочните договори

Нестабилността на цените и провалите в сигурността на доставките на няколко пазара - по-специално Япония и Пакистан - изглежда променят нагласите около най-подходящия баланс между договаряне на място и сроковете за доставка, коментира Petroleum Economist.

Купувачите в северозападна Европа също може да изпитват необходимост да набавят поне част от LNG, който им е необходим, на по-надеждна основа от офертите за спот търговия - както по отношение на наличността, така и по отношение на цената - предвид текущите структурни промени в предлагането и гъвкавостта на европейскoтo производство на синьо гориво. Както местният обем, така и флуктоациите намаляват и се очаква тази тенденция да продължи.

Друг пример е промяната в начина, по който се балансира глобалният пазар на LNG. От години ключовият механизъм за балансиране е така нареченият „пазар от последна инстанция“ в Европа, особено активен е при ликвидните пазари в Северозападна Европа. Но през 2020 г., тъй като пандемията Covid-19 доведе до широко смазване на търсенето през първата половина на годината, способността на Европа да поема резервните товари, търсещи хранилище, беше намалена, заради високите запаси на гориво. Това доведе и до рекордно ниските цени.

Това на свой ред накара доставчиците да откажат доставки както на LNG, така и на тръбен газ, което означава, че спирането на LNG - особено в САЩ - и намаляването на доставките по тръбопроводи от страна на руската Газпром, изиграха ключова роля в динамиката на световния пазар.

Плато при предлагането

Скоростта, с която спот товарите нарастват като дял от общия пазар, може да се забавя, тъй като се формира равновесие между спот търговия, дългосрочни и средносрочни договори, според последната дългосрочна перспектива за LNG на Shell.  „В Япония, Китай, Южна Корея и Индия - четири ключови пазара - броят на вносителите през последното десетилетие се е увеличил от 30 на почти 50“, казва Стив Хил, изпълнителен вицепрезидент в Shell Energy. „Така че имаме повече хора, които продават LNG, с различни нужди или цели, и повече хора, които купуват LNG, отново с различни нужди или цели.

„Хората често говорят за неизбежен ход към комодитизация. Ясно е, че спотовите товари са нараснали и в момента представляват около 30 процента от пазара за LNG. Но скоростта, с която спот товарите нарастват като част от общия пазар се забавя. Това е необичайно. Обикновено, когато започне комодитизацията, тя се ускорява с течение на времето. „Това, което наблюдаваме, е формиране на равновесие, при което съществуват дългосрочни договори, защото те отговарят на нуждите на определени купувачи и производители, а спот товарите съществуват, защото отново отговарят на нуждите на определени участници на пазара. Изглежда, че двете търговски структури съвместно съществуват съвсем успешно и ние стигаме до естествен баланс между тях", добави Стив Хил.

Този момент, в който се постига равновесие, отчасти зависи от практиките на спот търговията. „Зимният скок на цените наистина ни напомни, че днес има основни физически бариери пред развитието на ликвиден азиатски пазар“, казва Джеймс Тавернър, старши директор по енергетика във фирмата за данни IHS Markit. „В момента няма физическа инфраструктура, която да реагира бързо на внезапна нужда от доставка.

„Доставката на LNG гориво от АЩ до Азия отнема 25 дни - и като цяло липсва място за съхранение. Тъй като търсенето на газ в Китай продължава да расте, търсенето в североизточна Азия ще стане по-сезонно. Китай се справя с това, като изгражда много повече хранилища. Но той се движи повече от държавни цели, отколкото от търговски модел.

От Русия, с бързина

„Една от опциите, която предизвика голям интерес от страна на купувачите от североизточна Азия, е да има терминал за съхранение на LNG наблизо - например предложеният терминал Камчатка в източна Русия. Това може да бъде на разстояние само един или два дни от тези пазари, а не 25 дни“. Спонсорът на този проект има не само логистични амбиции.

„Опитваме се да развием ценови център в Камчатка“, казва Марк Гетвай, главен финансов директор в руския производител Novatek. „Установяваме маркерна цена и се надяваме азиатският пазар в крайна сметка да използва това.“ Gyetvay не е впечатлен от степента на възприемане на JKM (Japan Korea Marker), настоящият бенчмарк за спот продажби в Япония, Китай, Южна Корея и Тайван.

Подсказка защо увеличението на спот търговията може да достигне таван може да се крие в четирите основни мотива, защо купувачите избират да купуват спот товари за втечнен природен газ (вж. Фиг. 1):.

- За балансиране на общия пазар, като например продажбата на резервни товари в северозападна Европа;

- За задоволяване на сезонното търсене, като например в Бразилия, където търсенето на втечнен природен газ се продиктува от производството при ВЕЦ и следователно от валежите;

- На чувствителни към цените пазари, като Индия, където търсенето се увеличава, когато цената е ниска; и

- За допълване на портфолио от дългосрочни договори за осигуряване на гъвкавост.

Около три четвърти от спот продажбите попадат в четвъртата категория, т.е. спотът обслужва цел около краищата на срочните договори, вместо да изпълнява функция сама по себе си.

Завръщане в бъдещето

„Миналата година доказа едно - казва Майкъл Смит, главен изпълнителен директор на американския износител Freeport LNG, - в нашата индустрия е налице прекомерна зависимост от спот товари. Спотовите товари спомагат за разнообразието на доставките. Но ако сте ютилити компания, а сигурността на доставките е най-важното, то имате нужда от дългосрочни договори и балансиран портфейл. Не можете просто да използвате спотовия пазар. „Забелязваме отново интерес към дългосрочните договори.“

„Все още виждаме много дългосрочно търсене на договори, казва Майкъл Сабел, главен изпълнителен директор на американския износител Venture Global,„ това е приблизително половината от портфейлите на компаниите. Но това означава, че това са  половината, които не са на дългосрочни договори; има място за много различни структури, които са привлекателни както за купувачите, така и за продавачите. "

Възобновяването на дългосрочните договори би било добра новина за проекти за втечняване, които все още се стремят да достигнат до FID (окончателно инвестиционно решение) - особено тези без подкрепата на спонсори на проекти, способни да вдигнат собствената си продукция на портфейлна основа и поради което се нуждаят от дългосрочни договори в подкрепа и финансиране.

Световно балансиране

Ролята на „пазара от последна инстанция“ за товари за втечнен природен газ, които не могат да намерят домове другаде, и притежавани от ликвидните търговски центрове в северозападна Европа, също е изложена на риск. Този риск е отчасти поради гореспоменатите структурни промени в местното производство, но и поради разширената роля на гъвкавото предлагане при балансирането глобалния пазар.

През 2020 г. постигането на баланс на пренаситен глобален пазар до голяма степен беше резултат от многобройни анулирания на товари в американски проекти за втечняване, където търговските модели го позволяват, макар и на разходите на доставчиците, избрали да упражняват тази си гъвкавост.

„Миналата година беше година на празника и на глада“, смята Смит на Freeport. „В началото на 2020 г. завършихме най-голямото увеличение на капацитета за втечнен природен газ по целия свят, от Австралия до САЩ, и имаше широко разпространени прогнози за огромно системно свръхпредлагане. През март американският втечнен природен газ за износ достигна своя връх от 10 млрд. кубичния фута / ден. Към август те спаднаха до 3 млрд. кубични фута / ден, а в края на годината отново бяха до 12 млрд. кубични фута/ден. „Малко страни могат да се справят със 70-процентно намаляване на търсенето, последвано от 400-процентен скок. Това доказва колко критична е САЩ за балансирането на световния пазар. "

Но най-големият европейски доставчик на тръбен газ също се развива. „Газпром се показа като много гъвкав и разумен доставчик“, казва Матю Сагърс, изпълнителен директор в енергийната област при  IHS Markit. Той видя какво се случва в Европа през първата половина на миналата година. „Той има редица елементи на гъвкавост в съществуващите си дългосрочни договори. Освен това има нова платформа за електронна търговия.

„Когато в средата на годината цените бяха на дъното „Газпром“ реши: „Хей, вече не искам да гоня това дъно. Ще се оттегля, а не да продавам на платформата ESP, нито ще осигурявам форуърдни доставки и т.н. И резултатът беше, че изигра роля при балансирането на пазара. „Резервраният капацитет на„ Газпром “сега се връща на над 100 млрд. кубични метра/г. ‘Русия може да бъде толкова гъвкава, колкото имате нужда. Просто ни кажете от какво имате нужда, когато имате нужда, и ние ще го предоставим", коментира анализаторът.

 

LNG пазар
балансиране
проблеми
доставки
Азия
Русия
сащ
флуктоации
По статията работи:

3E news