НАЧАЛО » анализи

EADaily: Жалби спряха строежа на газопровода, който ще пренася газ от "Турски поток" през България

fb
3E news
fb
12-07-2019 10:47:00
fb

Изграждането на газопровода, който ще транспортира природен газ от „Турския поток“ през България, не е започнало, което заплашва частичното му стартиране до края на тази година. Според оператора на българската газопреносна система "Булгартрансгаз" решението за промяна на победителя в търга за изграждане на 474-километров газопровод до сръбската граница е отменено от Комисията за защита на конкуренцията след протест на саудитския консорциум "Аркад", пише EADaily  /https://eadaily.com/ru//.

По-рано, през април, той бе обявен за победител в конкурса, тъй като предложи най-ниската цена от 1,3 млрд. Евро и обеща да построи основната линия за 250 дни. Консорциумът обаче не предостави необходимата документация навреме, а в края на май стана ясно, че развитието и разширяването на газовата инфраструктура в България ще се извършва от италианската компания Bonatti S.P.A., германската Max Streicher S.P.A. и българското дъщерно дружество на базираната в Люксембург Completions Development Sàrl, която е свързана с ТМК на Дмитрий Пумпански, тръбна металургична компания. РБК съобщи, че "Газпром" торпилира строителството, а източниците на агенцията заявиха, че българският договор на обща стойност 1,4 млрд. Евро ще бъде получен от ТМК. В началото консорциумът поиска 1,6 милиарда евро за изпълнението на проекта, а след това се съгласи на 30% отстъпка.

Въпреки това, изграждането на продължението на турския поток все още не е започнало, въпреки че до края на годината остават по-малко от 180 дни, а за изграждането му ще са нужни 250. На 4 юли „Булггартрансгаз“ съобщи, че КЗК е отменило решението на компанията за смяна на саудитският консорциум "Аркад" като незаконна.

"В този случай по-нататъшни действия могат да бъдат следните: обжалване на решението по Наказателно-процесуалния кодекс № 741/27/06/2019 пред състав от трима членове на Върховния административен съд (IAC) в определения 14-дневен срок или сключване на споразумение с първия победител," се казва в съобщение на оператора на българската газотранспортна система. От компанията добавиха, че като се има предвид стратегическото значение на проекта от гледна точка на осигуряване на сигурността на доставките на газ не само за България, но и за Европа и региона в дългосрочен план, „Булгартрансгаз“ ще анализира решението на регулаторния орган и ще вземе решение за последващи действия. Във всеки случай, процесът ще отнеме най-малко един месец, отбелязват от "Булгартрансгаз".

Любопитно е, че цялата конкурсна процедура е придружена от жалби и това дава основание да се предположи, че има интереси, които искат да забавят изграждането на газопровода за пренос на газ от "Турски поток"през България. Първоначално търгът трябваше да приключи на 6 февруари, но жалбата бе подадена от българското АД "Атоменергоремонт", което искаше да участва в конкурса. След това “Аркад” се забави с подаването на документи, а сега, заедно със саудитския концерн, компанията J. Christoph E & P Service се опита да оспори избора на новия победител.

Заместник-директорът на Националния фонд за енергийна сигурност (НЕСБ) Алексей Гривач смята, че от самото начало е замислено така, че да се нарушат сроковете за изпълнение на проекта. – „Времето е кратко. Българското правителство трябва да прояви твърдост“- казва експертът.

Както съобщи EADaily, през януари "Булгартрансгаз" приключи търга за резервиране на капацитет за доставка на газ за страната и транзит до Сърбия от 1 януари 2020 година. Предвижда се през следващата година в съседната страна /Сърбия – бел. Ред/ да се доставят 4 млрд. Куб. М, а от 2021 г. общият обем ще надхвърли 12 млрд. Куб. Метра. „Булгартрансгаз“ не обяви победителите, но е известно, че това са двама от тримата участници - „Булгаргаз“, „Газпром“ и швейцарската MET Group.

Причините за провеждането на търга бяха не само резервирането на капацитети, но и получаването на аванс от доставчиците, за които "Булгартрансгаз" ще изгради инфраструктурата.

Поради спирането на конкурса за изграждане на българската инфраструктура за транспортиране на газ от "Турски поток" в България още през февруари започнаха да говорят, че страната няма да има време да изпълни задълженията си навреме и може да попадне под санкциите на "Газпром". Българският експерт Васко Начев заяви пред местна телевизия, че обещанието за изграждане на 474-километровия участък от газопровода за 10 месеца е приказка. И това, по негово мнение, автоматично обрича страната на санкции от "Газпром", който ще бъде принуден да използват украинския маршрут.

От медията припомнят, чепрез миналата година бе завършено полагането на морската част на "Турски поток", в през тази година приключва сухоземното продължение в Турция. Едната линия на газопровода с капацитет от 15,75 милиарда кубически метра годишно е предназначена за Турция, а втората - със същия капацитет - за страните от Европа, включително България. „Турски поток“, който се очаква да стартира в края на 2019 г., ще може напълно да замени балканския газопровод от Русия, който минава през Украйна. "Газпром" вече предупреди София за спиране на доставките по стария маршрут от следващата година. Според «Укртрансгаз» през миналата година по това трасе са ттранспортирани 20 милиарда кубически метра газ. Съдейки по договорните тарифи, това е осигурило над 500 милиона долара приходи на оператора на украинската газопреносна система.

По статията работи:

Галина Александрова