Сянката на санкциите над руския LNG

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
772
article picture alt description

Neil Ford, naturalgasworld

 

Резюме

Сянката на санкциите над руския LNG 23.5.2019, Neil Ford, naturalgasworld Резюме С най-големите световни газови резерви и нарастващ достъп до азиатските пазари, Русия безспорно има капацитета да играе в Първата Лига на ВПГ пазара - LNG Premier League. Разработването на проекти за Русия обаче, изисква както чуждестранен капитал, така и технологии, и двете области, в които построгите санкции на САЩ биха могли да забавят амбициите на страната за LNG в полза на конкурентите си. По-строгите санкции не само ще забавят увеличаването на капацитета, но и ще развият възможностите на местната верига за снабдяване с втечнен природен газ.

 

Руските доставки на втечнен природен газ могат да се увеличават значително през следващото десетилетие и след това новите инсталации ще се развиват в три области: Балтийско море, Арктика и Далечния изток. Страната държи най-големите световни газови резерви, но не разполага с местен капацитет за изграждане на пълна верига за доставки на LNG, оставяйки своите разработчици на LNG зависими от чуждестранните технологии. Налагането на санкции на САЩ върху много форми на инвестиране в Русия и на конкретни компании и руски граждани - поради ролята на страната в конфликта в Украйна и анексирането на Крим през 2014 г. - принуди Shell през април да реши да се изтегли от балтийския LNG проект.

 

 БАЛТИЙСКИЯТ LNG ПО НОВ ПЪТ

 

През октомври 2018 г. Shell и руският държавен газов монополист Газпром подписаха рамково споразумение за предварително проектиране и инжинеринг за развитие на Балтийския LNG в пристанище Ust-Luga , близо до затворена граница с Естония. През февруари Shell обяви, че е създала съвмесно предприятие 50 / 50 с Газпром за разработване на специализирана технология за втечнен природен газ, очевидно заобикаляйки американските санкции, но също така и защото Русия иска да изгради своя собствена верига за доставки на LNG. Въпреки това, само един месец по-късно, Газпром обяви, че е решил да интегрира завода за втечнен природен газ със съоръжения за преработка на газ, който се развива с партньора

 

RusGazDobycha, което би могло да го доведе до попадане под санкционния режим на Вашингтон. Ройтерс съобщи,че RusGazDobycha е свързана с руския олигарх Arkady Rotenberg, който е обект на санкциите на САЩ. Cederic Cremers, председател на Shell Russia, заяви: „След като прец март Газпром обяви окончателната концепция за развитие на балтийския LNG, ние решихме да спрем нашето участие в този проект. Имаме редица други съвместни проекти с Газпром, включително част от Стратегическия алианс, създаден между двете компании през 2015 г., който не е повлиян от това решение."

 

Оттеглянето остави Газпром като единствен инвеститор в схемата от $11 млрд., която се очакваше да има първоначален производствен капацитет от 10 млн. тона на година, като на по-късна дата да се увеличи до 15 млн. тона/ година. Първият газ първоначално беше планиран за 2022-23г. Заводът ще се снабдява с газ от западносибирските газови находища, като гозопроводната система Северни светлини. Трудно е да се оцени стратегията на „Газпром, тъй като компанията трябваше да е наясно с последиците от нейното решение да обедини двете предприятия. Остава да се види колко голямо влияние ще има оттеглянето на Shell върху самия проект за втечнен природен газ. Проекът може да продължи, но загубата на инвестициите, експертните познания и технологиите на Shell ще навреди на всички. Shell доставя технологията за проекта за втечнен природен газ на Сахалин - или Сахалин 2 - в Далечния изток на Русия, в който все е замесен. Газпром отдавна се фокусира върху газопроводите, предимно в Европа, но стана все по-ентусиазиран спрямо развитието на значим сектор на LNG, отчасти поради европейските съмнения относно смисъла да се разчита на руския газ.

До появата на първия влак за LNG от Ямал - разработен не от Газпром, а от независимата руска компания, добиваща газ Новатек, Газпром" оперира единствения в Русия проект за втечнен природен газ - Сахалин 2, с 50% плюс една акция и производствен капацитет от 9,6 млн. куб.тона годишно.

 Другите инвеститори в предприятието са Shell (27,5%), Mitsui (12,5%) и Mitsubishi (10%).Планираният трети влак ще добави капацитет от 5,4 млн. куб.тона годишно, използвайки газ от същите области: PiltunAstokhskoye и Lunskoye. Те имат комбинирани резерви, които се оценяват на 5,10 трилиона m3 и така, със сигурност могат да доставят необходимия допълнителен изходен газ.

 

ЯМАЛ И ARCTIC LNG 2

Проектът за втечнен природен газ на Ямал на стойност $27 млрд.е разработен от Novatek PJSC в Сабета на арктическия бряг на западен Сибир. Местоположението му го прави подходящ за снабдяване както на европейски, така и на азиатски клиенти. Тъй като Северният ледовит океан сега е жизнеспособен път за Азия, заради глобалното затопляне, отнема около 15 дни, за да се транспортира втечнен природен газ от Ямал до северен Китай, половината от времето за транспортиране, необходимо за пренос през Суецкия канал.

Най-големите инвеститори на Novatek са Франският Total и двама руски милиардери, Леонид Микелсон и Генадий Тимченко. Освен Новатек, Total притежава и 20% дял в Yamal LNG , а Novatek се надява да събере консорциум за изграждане на завода Arctic LNG 2 срещу Ямал на съседния полуостров. Три влака с комбиниран производствен капацитет от 20 млн.куб.тона годишно се предвиждат в Arctic LNG 2 и окончателното инвестиционно решение се очаква тази година. Понастоящем Новатек преценява, дали ще използва като източник за снабдяване за проекта от полето Utrenneye /“Утриннее”/ до North Obskoye, което беше открито миналата година и което се очаква да съдържа 320 млрд. куб.м природен газ по руската класификационна система. Total е в процес на преговори за закупуване на дял от 10-15% в проекта, докато китайската CNPC, Kogas от Южна Корея, японската Mitsui и Saudi Aramco са останалите инвеститори.

Италианската компания Saipem и базираната в Анкара Renaissance Heavy Industries вече подписаха предварителен инженерен договор за 2,5 млрд., докато руското правителство трябва да финансира развитието на един канал в залива на р. Об, за да улесни достъпа до LNG 2 от LNG кораби. В началото на април, фирмата Vitol и испанската Repsol подписаха споразумения с Новатек за 15-годишни договори за газ за 1 млн. Евро годишно от Arctic LNG 2. Новатек обяви, че възнамерява да продаде само 50% от продукцията сичрез схемата със  споразумения, а останалите ще се продават на спот пазара.

Главният финансов директор и заместникпредседател Mark Gyetvay заяви: „Това се дължи на пазара за LNG и появата на играчи от портфейла, които да поемат рискове.” Това е голяма промяна от подхода, приет в Ямал, където 96% от производството се продава чрез дългосрочни договори. Новатек се надява, това да насърчи научноизследователската и производствената дейност на руската LNG технология, което от своя страна ще преодолее много от проблемите, наложени от санкциите. Договорът за доставка предвижда нови перспективи за локализиране на производството на компресорно оборудване за промишлеността за втечнен природен газ, което е в съответствие със стратегическата ни цел за създаване и развитие на Център за върхови постижения в Русия.

 

ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА ЛЕДА

Амбициите на Русия в LNG в Арктика са подкрепени от изтъняване и отслабване на леда в Северния ледовит океан, както и от развитието на мощни превозвачи на втечнен природен газ и други технологични постижения. Друго голямо предимство е самата сурова среда, Novatek твърди, че е по-евтино да втечнява газ в Сибир, тъй като за процеса е необходимо по-малко енергия. През декември, Novatek подписа и предварителен договор със Saibu Gas за съхраняване на LNG в терминала за втечнен природен газ на японския остров Кюшу, за да му помогне да управлява доставките на спот пазара и да му позволи да транспортира възможно най-много LNG, когато в Северното полукълбо има по-малко лед покритие. лято. През декември Novatek подписа предварителен договор със Saibu Gas за съхраняване на LNG в Япония. Кюшу да му помогне да управлява своите доставки на спот пазара и да му позволи да транспортира колкото е възможно повече LNG, когато леденото покритие в Северното полукълбо е по-малко.

 

Преводът е  публикуван в Бюлетин на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща