Светът навлиза в нов суперцикъл при търсенето стоки и суровини?

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
2524
article picture alt description

Повишаващите се цени на суровините карат банкови анализатори и стратези да се питат дали възраждащото се търсене на суровини и недостатъчното предлагане ще създадат нов стоков суперцикъл. Разликите в цените, разбира се, са толкова стари, колкото и самият бизнес. Суперцикълът на стоките обаче е различен, анализира агенция Bloomberg.

В обичайния бизнес цикъл търсенето тласка цените нагоре, а предлагането се увеличава, за да се опита да улови това потребление, изпращайки цените отново надолу. В един суперцикъл предлагането е толкова неадекватно спрямо ръста на търсенето, че цените се повишават с години, дори десетилетие или повече.

Преди да разгледаме текущия възможен суперцикъл, трябва да хвърлим кратък поглед назад към последните два такива. През 70-те години нарастващите цени на петрола създават бум, който продължава в началото на 80-те години. В началото на 2000-та година търсенето на Китай за мед, стомана, алуминий, въглища и мед поддържа цените високи до 2014 г., като скокът се дължи на рекордно високите цени на петрола през 2008 г.

На този дълъг график можем просто да видим появата на възможния днес суперцикъл.

Два компонента на този потенциален суперцикъл - нефт и газ, заедно с металите - са от значение за перспективите за декарбонизация. Те също така са все по-свързани помежду си.

Първо за нефта и газът. Един показател в полза на потенциален суперцикъл е много ниската инвестиция в проучванията за нефт и газ. Тъй като цените паднаха от над 100 долара за барел през 2014 г., капиталовите разходи също се понижиха. В реално изражение в долари капиталовложенията при петрола и прирдония газ са на приблизително същото ниво като преди 15 години, когато търсенето на петрол е било с 10% по-ниско в сравнение с края на 2020 г. и с повече от 15% по-ниско от преди пандемията.

Две неща биха могли да противодействат на това. Номер едно: Ако цените на петрола и газа растат последователно и възвръщаемостта на капитала се увеличи, инвеститорите може да поискат повече инвестиции.

Номер две: Резервният производствен капацитет сред Организацията на страните-износителки на петрол нарасна по време на пандемията до над 10 милиона барела на ден и остава далеч по-висок от който и да е момент през този век. Този свободен капацитет може да бъде клапан за освобождаване на високите цени, както и възраждането на производството на шистов добив в САЩ, ако цените са достатъчно високи, за да подкрепят нови инвестиции (и ако капиталовите пазари са готови да ги финансират).

Тъй като Международната енергийна агенция прогнозира, че глобалното търсене на петрол няма да се възстанови до нивата преди Covid до 2023 г., свободният капацитет на ОПЕК може да бъде много подходящ - особено ако търсенето на петрол вече е достигнало своя пик, както обявиха от BP през миналата година.

Това не означава, че цените няма да продължават да се увеличават, а по-скоро секторът разполага с механизми за задоволяване на търсенето.

Сега обаче към металите, макар и по заобиколен път. Винаги е било вярно, че нарастващите цени на петрола ще тласнат потребителите да търсят алтернативи. През 70-те години петролът все още се използва широко като гориво за генериране на енергия, но към него се добави генериращия капацитет на въглищата, щом цените на петрола скочиха. В транспорта обаче алтернативните горива и електрическите задвижвания бяха мечта.

Този път има алтернативи на петрола при наземния транспорт, които са технически ефективни, все по-икономически конкурентоспособни и достъпни в световен мащаб. Последният път, когато петролът беше 100 долара за барел, през 2014 г. бяха продадени само 300 000 електрически пътнически автомобила. Миналата година тази цифра беше 3,1 милиона; тази година вероятно ще бъде по-близо до четири милиона и половина. Разширяващият се електромобилен парк намалява търсенето на петрол; в добавка в света идват леките електрически превозни средства с две и три колела и електробусите и ние вече разглеждаме как с един милион барела на ден се избягва търсене на петрол спрямо 2019 г.

Световните производители на метали ще се възползват от увеличаването на електрификацията, и то не само в транспортния сектор. BloombergNEF изчислява, че глобалното търсене на мед както в секторите за чиста енергия, така и в чистия транспорт ще се удвои през следващите десетилетия, до почти 5 милиона тона годишно. Търсенето на мед тази година се очаква да бъде около 24 милиона тона, така че този скок би се ускорил дори повече.

Както икономистите знаят, интелигентните хора казват „това време е различно“ в продължение на осем века и често и напълно доказано са грешали. Тъй като днес разглеждаме началото на евентуален суперцикъл на стоки, наистина трябва да попитаме дали това време е различно.

Този път намаляването на търсенето на една стока (петрол) би увеличило търсенето на друга стока (метали) по начин, който наистина може да се поддържа с години или десетилетия. Компаниите, които отговарят на това търсене, ще бъдат подложени на все по-голям контрол, като инвеститорите и обществеността са силно заинтересовани от екологичната устойчивост и въглеродния интензитет при добива и преработката им. Ако влезем в метален суперцикъл, той ще бъде по-чист, с потенциал да декарбонизира част от икономиката и да намали емисиите в производствените процеси.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща