НАЧАЛО » анализи

Най-горещият бум за зелени инвестиции през 2021 г. може да бъдат ютилити компаниите

fb
3E news
fb
18-12-2020 09:01:51
fb
Източник: 3eNews, архив

След година на бурен растеж за възобновяемата енергия в Европа, недооценените акции на ютилити компаниите сега печелят подкрепа от пазара като горещ сектор за 2021 г., защото именно преносните и разпределителните компании ще играят важна роля в прехода към зелена енергия.

Подпомогнати от правителствени политики като „Зелената сделка“ на Европейския съюз и екологичните, социалните и управленските проблеми на инвеститорите, възобновяемите активи значително надминаха традиционните комунални услуги тази година в индекса Stoxx Europe 600, информира агенция Bloomberg.

Производителят на турбини Vestas Wind Systems A / S почти е удвоила стойността си, докато британската електрическа компания SSE Plc е покачила активите си с само с около 3%.

Някои анализатори предупреждават, че възможностите за активите от вятър и слънце могат да бъдат по-неравномерни през 2021 г., тъй като оценките изглеждат напрегнати. Комуналните услуги могат да бъдат по-нискорисков начин за вложения при растежа на зелената енергия, отколкото акциите от възобновяеми източници, смята Урсула Тонкин, ръководител за стратегиите в инфраструктурния инвеститор Whitehelm Capital Pty Ltd. „В дългосрочен план костенурката вероятно ще надмине заека“, каза тя. „За всяка нова слънчева, вятърна или батерийна инсталация мрежата трябва да се разширява, за да може да я поеме.“, припомня анализаторът.

Докато победителите в пандемия от коронавирус, като акциите на технологичните компании, губят подкрепата на инвеститорите в последното рали на акциите, подхранвано от новината за ваксини, то устойчивите компании останаха в подкрепа, подпомогнати и от победата на президентските избори в САЩ през ноември за Джо Байдън. Именно той обеща програма за чиста енергия. И все пак комуналните услуги като цяло са печелили доста скромно до момента през тази година.

Много ютилити компании са се позиционирали да се възползват от възможностите в зелената енергия, след като са "изчистили" портфолиото си през последните няколко години, каза Сам Ари, анализатор за индустрията в UBS AG. „Преминахме от свят, който преди пет години всъщност нямаше климатични цели и сега сме в този, при който това са най-важните цели във всички сектори“, каза той.

Инвеститорите ще трябва да бъдат по-селективни, като следващата година е малко вероятно да бъде „изключителна“ като 2020 за сегмента на възобновяемите енергийни източници, заяви Луиз Дъдли, глобален мениджър на портфейл от акции във Federated Hermes Inc. Акции като Orsted A / S търгуват на около 53 пъти по-голяма печалба, срещу 19 пъти за индекса на Stoxx 600 Utilities. Датският разработчик на офшорни вятърни паркове беше наскоро понижен в Bank of America Corp. и Royal Bank of Canada.

Инвеститорите дават „недостатъчен кредит“ на ютилити компаниите като SSE, германската RWE AG и португалската EDP SA, които балансират разходите за възобновяеми енергийни източници със защитни приходи от електрическите мрежи, посочват анализаторите на RBC Capital в прогнозата за комуналните услуги за 2021 г.

Анализаторите на Bloomberg, очакват с 15% ръст нагоре за RWE и 6 на сто за EDP, докато средните ценови цели са за поне 10% спад при Vestas и партньорската Siemens Gamesa Renewable Energy SA. Друг плюс са атрактивните изплащания.

Инвеститорите ще се борят да намерят друга индустрия като ютилити сектора, която осигурява силно предвидим, силен ръст на печалбите, заедно със сравнително високата доходност от дивиденти, каза Arie от UBS.

И все пак, макар че 2021 г. може да включва „по-неравномерно движение“ за възобновяеми енергийни източници, оценките за Vestas, Orsted и партньори няма вероятност да се променят, тъй като прогнозите им за бизнес растеж си остават положителни, заяви Тонкин от Whitehelm Capital.

Зелено състезание

Допълнителна грижа за индустрията на възобновяемите енергийни източници през 2021 г. е увеличаването на конкуренцията, както от навлизането на ютилити компаниите, така и от петролните компании, които агресивно инвестират в зелена енергия. Това може да представлява „реална заплаха“ за икономиката на вятърните и слънчеви централи, каза Улрик Фугман, съпредседател на Групата за екологични стратегии в BNP Paribas Asset Management.

Други обаче са оптимисти. Джеймс Смит, мениджър на фондове в Premier Miton Global Renewables Trust, заяви, че петролните компании, които „търсят проекти само ей така“, ще изложат на риск възвръщаемостта в момент, когато секторът трябва да постигне баланс между действащите основни петролни активи, и изпълнение на преминаването към възобновяеми енергийни източници за изплащане на дивиденти.

Енергийният пазар „трябва да расте много агресивно през следващите две десетилетия“, за да постигне целите на регулаторите за намаляване на емисиите, каза Хари Бойл, специалист по портфолио в фокусиран върху устойчивостта мениджър на фондове Impax Asset Management. „Трябва да има достатъчно място за всички актьори.“, смята още той.

ютилити компании
ръст на приходите
ВЕИ
акции
По статията работи:

Георги Велев