НАЧАЛО » анализи

Европейската схема за търговия с емисии е сред първите жертви след спада в търсенето на електроенергия

fb
3E news
fb
25-03-2020 02:53:04
fb

Във всяка страна в Европа се наблюдавала намаляването на търсенето на електроенергия с 2 до 7% в седмицата, след като са били приложени мерки зазащита от пандемията от коронавирус. Това сочи ново проучване на изследователския център Ember, цитирано от Euroactiv. Някои анализатори настояват за спешни мерки за предотвратяване на срива на пазара на въглеродни емисии в ЕС.

Най-голям е спадът в Италия, първата държава от ЕС, която въведе мерки за ограничение, за да овладее огнището на коронавирус, обясняват от Ember. Италия, Испания и вероятно Франция показват също значимо понижение, два пъти-по-голямо от останалите държави, заяви Дейв Джоунс, енергиен анализатор в Ember. Търсенето на електроенергия във Великобритания е най-слабо засегнато досега, каза той, поради късния отговор на правителството на коронавирусната криза. „Това са много значителни падения в контекста на потреблението на електроенергия, където промените спрямо температурните фактори, обикновено са малки“, допълни Джоунс.

Търсенето в Италия спадна с 20% през март

В Италия спадът в търсенето на електроенергия достигна 20% през последните две седмици. Въздействието на ограничителните мерките бе видимо още в началото, като намалението в търсенето на електроенергия вече беше наблюдавано през седмицата от 2-8 март, отчитат от Ембер.

И се очаква по-нататъшен спад в търсенето, след като италианското правителство обяви нови мерки за блокиране на държавата през миналата неделя. Това означава „дори повече индустрии и услуги ще се спрат работа и въздействието върху търсенето на електроенергия може дори да задълбочи спада от 20%“, заяви Джоунс.

Миналата седмица германският мозъчен тръст Agora Energiewende отчете спад в емисиите на CO2, свързани с намаляващото търсене на електроенергия. Само германската индустрия е на път да отдели 10 до 25 милиона тона по-малко CO2 от бизнеса, както обикновено, сочат прогнозите на мозъчния тръст, което означава, че Германия може да достигне и дори да надвиши целта си за климата до 2020 г.

Въглеродният пазар стана "първата жертва"

Падащата цена на електроенергията обаче заплашва и пазара на въглерод в ЕС, който рискува да стане „първата жертва“ на спада на търсенето поради свръхпредлагане на квоти за CO2, обяснява Máximo Miccinilli от сдружението Център за регулиране в Европа - базиран в Брюксел мозъчен тръст.

„Системата за търговия с емисии на ЕС (ETS) със сигурност е най-силно изложеният на натиск инструмент за климатична политика пред шока COVID-19“, обясни Miccinilli.

„Несигурността и нестабилността на системата може да подкопае плановете за прекратяване на производството на ток от въглища. Това може също да намали и приходите от търгпове и да забави инвестициите с ниски въглеродни емисии “, смята той.

Цените на CO2 са се понижили до 15,45 евро на тон в понеделник (23 март), което е по-ниско от около 23 евро в началото на март, сочат данните на Ember.

И не се очаква скоро търсенето да нарасне, каза Мицинили, прогнозирайки, че „цената на CO2 едва ли ще се възстанови през 2020 г.“ поради продължителната икономическа несигурност, причинена от пандемията COVID-19.

Според Miccinilli сега Европейската комисия трябва спешно да обмисли мерки за предотвратяване на срива на пазара на въглерод в ЕС и да постави на масата нови предложения за стабилизиране на цената на квотите за CO2 като част от икономическия си отговор на COVID-19.

Все пак Европейската комисия все още счита, че е твърде рано да обсъжда планове за икономическо възстановяване. Непосредственият приоритет продължава да бъде кризата със здравето на хората. На следващ етап ще се обмислят икономически мерки, обясняват официални лица от Брюксел.

търсене на електроенергия
проблеми
коронавирус
анализ
Ember
спад
въглеродни емисии
По статията работи:

3E news