НАЧАЛО » анализи

БСК: Фирмите могат да търсят правата си в съда заради теча на данни от НАП

Надявам се, държавата да предприеме незабавни мерки, за да защити и гарантира занапред сигурността им, както и че ще предприеме разследване на конкретния инцидент, за да се установи кой е поръчал пробива и кой стои зад него, заяви омбудсманът Мая Манолова

fb
3E news
fb
16-07-2019 02:48:00
fb

Българските фирми могат да търсят правата си в съда заради теча на данни от Националната агенция по приходите /НАП/. Това става ясно от коментара на заместник-председателят на Българската стопанска камара Станислав Попдончев по БНР.

"Бизнесът реагира остро на изтичането на информация от базата данни на НАП. Български фирми не изключват възможността да търсят правата си и по съдебен път, ако могат да докажат претърпени вреди или пропуснати ползи от разкриването на служебна информация". Това коментира за "Хоризонт" заместник-председателят на Българската стопанска камара Станислав Попдончев. Той подчерта, че бизнесът не е удовлетворен от отговорите, които получава от властта.

Според Попдончив няма яснота за охвата на изтеклата информация и доколко всъщност информацията може да се ползва от трети лица, за да бъде оказан натиск на фирми или на граждани по някакъв начин. "Най-малкото всеки един гражданин, зависи каква информация има в него, може да бъде профилиран на база на доходи, на здравен статус и така нататък.. Чувствам се уязвим. Безспорно днес едва ли има гражданин или бизнес, който да не се чувства уязвим от изтеклата информация. Наистина, начините, по които някой може да си послужи с такава информация, са неизброими", коментира той.

Междувременно омбудсманът Мая Манолова също определи хакерската атака като арогантен акт срещу правата на гражданите. "Държавата е длъжна да защити правата на 5 млн. граждани и това трябва да се случи в максимално бърз срок. Като омбудсман изразявам силната си тревога от тежките последствия, до които може да доведе хакерската атака срещу базата данни на Националната агенция за приходите". Това заявява в своя позиция Манолова по повод осъществения достъп до сървър на НАП, от който са били изтеглени лични данни, данъчна и осигурителна информация и разпратени до медиите.

"Това е тежко посегателство, опасен и арогантен акт. Като омбудсман, призван да защитава правата на българските граждани, надявам се, държавата да предприеме незабавни мерки, за да защити и гарантира занапред сигурността им, както и че ще предприеме разследване на конкретния инцидент, за да се установи кой е поръчал пробива и кой стои зад него", категорична е Манолова.

петрол
руски петрол
замърсен руски петрол
петролопровода Дружба
По статията работи:

Галина Александрова