Трети месец поред ръст на продажбите на нови коли в Европа, но темповете вече се забавят

Средно с 10.4 процента повече са сделките за година, с над 25 на сто за месец, у нас ръстът е близо 30

Икономика / Технологии
3E news
667
article picture alt description

Трети пореден месец пазарът на нови автомобили в Европа расте. Това показват данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители (АСЕА) за месец юни. От статистиката обаче се вижда и че ръстът вече се забавя. Ако през април т.г., когато секторът рязко отлепи от дъното, увеличението спрямо предходния април бе от десетки, а в някои държави от стотици, че даже хиляди проценти в Италия, то през юни т.г. спрямо юни 2020 г. средният ръст за Европа е от 10.4%. Ако се сравнят данните за първите шестмесечия на тази и миналата година, се наблюдава увеличение от 25.2 на сто.

Според статистическите правила, едно нещо може да се нарече тенденция, ако се повтори в три последователни периода. При продажбите на нови автомобили това вече се случва. От тази гледна точка би трябвало да може да се каже, че автомобилният сектор вече твърдо излиза от кризата. Което би трябвало да важи и за европейската икономика, тъй като продажбите на нови автомобили винаги са били огледало на икономическото състояние. От друга страна обаче има и сигнали (не от автомобилния сектор), че коронакризата не е съвсем преодоляна. Така че тепърва ще стане ясно дали добрите показатели през цялото второ тримесечие на 2021 г. са доказателство за изхода от COVID-кризата или не.

От друга страна забавянето на увеличението на продажбите не може да се разгледа като доказателство за нови проблеми в бизнеса с нови автомобили. Причината не е в отдръпването на клиентите, а че пазарът всъщност вече достига предкризисните си нива. В целия Европейски съюз регистрираните през юни т.г. нови коли са 1 048 143. Което е много близо до резултата от юни 2019 г., когато криза нямаше, а никой и не подозираше, че ще има. За тогава данните на АСЕА показват 1 222 942 регистрации на нови автомобили. Ако погледнем резултатите за първото полугодие на по-миналата година, виждаме 6 915 760 регистрации. През първото шестмесечие на тази броят им е 5 361 857. Т.е. пазарът в ЕС е много близо до пълното си възстановяване и поради тази причина увеличението на продажбите не е толкова осезаемо колкото през април и май.

И все пак не всички държави отчитат ръст, при други той е в рамките на нормалното, а при трети дори е доста силен и изпреварващ драстично другите. Така например Австрия и Белгия, които не са големи, но пък са традиционно стабилни пазари, отчитат спад в сделките с нови коли съответно с 2.3 и 16.3 на сто спрямо юни м.г. На този фон Хърватия, с нейните +65.2%, Гърция (+68.2 на сто) и Португалия (+71%) изглеждат повече от добре. Далеч не еднакво се представят и топ 3 пазарите в Европа. Традиционно най-големият – Германия, отчита ръст от 24.5 на сто за юни 2021 спрямо юни 2020 и 14.9% за полугодието. Вторият Франция обаче е на минус 14.7% по единия показател (юни 2021 спрямо юни 2020), но на плюс 28.9 на сто, ако се сравняват шестмесечията. В Италия нещата изглеждат най-добре. През миналия месец в сравнение със същия на миналата година пазарът е нараснал с 12.6%, а съпоставката между периода януари юни на 2020 и 2021 г. показва увеличение от цели 51.4 на сто. Всъщност резултат, който единствено Гърция успява да подобри. 

У нас нещата изглеждат добре, поне за нашия стандарт. Увеличението на сделките през юни спрямо 12 месеца назад е 29.3%, а за периода януари-юни на миналата спрямо настоящата година ръстът е 27.2 на сто. По отношение на броя на продажбите България стои приблизително на средните за Евросъюза нива – вече е много близо до предкризисните. Ако през юни 2019 г. сделките с нови автомобили у нас са били 3 255, то през миналия месец са достигнали 2 953. На шестмесечна база резултатът на нашия пазар е 12 926 коли при 18 232 преди две години. Видно е, че има още какво да наваксваме, но то е значително по-малко от сегашна гледна точка, спрямо онази, която имахме през март т.г., например.

Нещата у нас изглеждат по-обнадеждаващо спрямо доста от останалите държави-членки. Освен споменатите вече Австрия, Белгия и Франция, на минус през миналия месец са били още Словения (-21.1%) и Люксембург (-3.8%). С доста по-малък ръст от нашия пък се отчитат в Чехия (8.6%), Дания (13.1%), Унгария (9.7%), Румъния (16.7%), Словакия (9.6%).

Абсолютният рекордьор по ръст на продажбите на нови автомобили през миналия месец е Ирландия. Там са отчетени цели 174.8% увеличение, като броят на сделките е 2 764. Толкова закупени нови коли са прецедент за ирландците, тъй като още през май те достигнаха предкризисните си нива от малко над 1000 броя на месец. А с последния си резултат дори прескачат значително юни 2019 г., когато при тях са отчетени 1 408 нови автомобила.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща