ТВЕЛ и германското дружество Hermith създават съвместно предприятие за производство на титаниеви сплави

Икономика / Технологии
Маринела Арабаджиева
415
article picture alt description

Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, и един от големите доставчици на титан в Европа – германската Hermith GmbH, подписаха споразумение за създаването на съвместно предприятие за производство на титаниеви сплави. Договорът бе парафиран на Международния икономически форум в Санкт Петербург от Наталия Никипелова, президент на ТВЕЛ, и Алексей Расказов, генерален директор на Hermith GmbH.

 

Руско-германското съвместно предприятие ще се специализира в производството на качествени продукти за високотехнологични индустрии като авиационната, автомобилната и медицинската промишленост. През първия етап се планира да започне производство на титаниеви проводници за адитивни технологии (3D печат), както и безшевни тръби за хидравлични самолетни системи. В процеса на производството страните ще разширят портфолиото си с продукти като крепежни елементи за самолети, титаниеви пружини за автомобилната индустрия, части за ендопротези, свръхпроводими материали и други.

 

Сътрудничеството между ТВЕЛ и Hermith GmbH започва в края на 2016 г., когато бе подписан договор за доставка на титаниеви продукти, пуснати в производство с помощта на германския партньор и произвеждани от Чепецкия механически завод. Обемът на продадените продукти на европейския пазар надхвърля 70 тона. Общо над 100 високотехнологични артикула бяха пуснати в производство - титаниеви пръти, плочи, тръби и проводници. Основните купувачи на титаниева продукция в Западна Европа са Bombardier, Leonardo, Fucine Umbre, Thyssen Krupp, Vacucast, Permedica и други.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща