Русия и Китай обсъдиха сътрудничеството си в сферата на атомната енергетика

Климат / България
Маринела Арабаджиева
312
article picture alt description

По време на 23-ото заседание на Руско-китайската подкомисия по ядрените въпроси в Нижни Новгород бяха представени резултатите от съвместната работа на двете страни по реализиране на споразуменията, подписани по време на държавното посещение на президента на Русия Владимир Путин в Китай през юни 2018 г.

Подкомисията се ръководи от генералния директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов и председателя на Агенцията по атомна енергия на Китай Чжан Къцзян. Комитетът е част от Комисията за подготовка на редовните срещи на правителствата на двете страни.

Участниците отбелязаха, че дейностите се провеждат успешно и често изпреварват графика.През октомври 2018 г. в рекордни срокове бяха произведени и доставени в Китай радионуклидни топлинни елементи за китайската лунна програма. Подписани бяха всички изпълнителни договори за проекта за китайския демонстрационен реактор на бързи неутрони CFR600. Осъществяването на проекта вече е в практическа фаза. Организирано бе сключване на редица изпълнителни договори за Седми и Осми енергоблок на АЕЦ „Тянван“ и за Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Сюйдапу“. Ключово събитие за периода бе предсрочното предаване в търговска експлоатация на Трети и Четвърти енергоблок на АЕЦ „Тянван“.

Страните се договориха да проучат възможността за разширяване на съществуващото двустранно взаимодействие на основата на съвместното изявление на ръководителите на Русия и Китай за развитие на стратегическото сътрудничество в областта на използване на атомната енергия за мирни цели от 7 ноември 2016 г.

Алексей Лихачов и Чжан Къцзян подписаха протокол, който потвърждава резултатите от извършената работа и направленията за по-нататъшното сътрудничество между Русия и Китай в сферата на атомната енергетика. Сключен бе договор за доставка на гориво за Седми и Осми енергоблок на АЕЦ „Тянван“. По този начин бе формирана цялата нормативно-правова база за начало на осъществяването на този проект.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща