Първата градска зона с нулеви емисии в UK ще бъде в Оксфорд

Климат / Технологии
3E news
552
article picture alt description

Общинският съвет на Оксфорд и областният съвет на Оксфордшир публикуваха окончателно проектопредложение за първата в Обединеното кралство зона за нулеви емисии (ZEZ), която трябва да бъде реализирана през декември тази година. Това съобщи GlobalData, консултантска компания, която със своите уникалните данни, експертен анализ и иновативни решения помага на 4000 от най-големите световни компании, да вземат дългосрочни бизнес решения и да бъдат по-успешни и иновативни в редица индустрии.

„Червената зона е очертана около шест главни улици в центъра на Оксфорд, като несъответстващите превозни средства плащат наказателна такса от 10 паунда на ден за влизане в зоната (увеличава се на 20 паунда на ден през декември 2024 г.). Автомобилите с нулеви емисии могат да шофират в зоната безплатно, обяснява анализаторът на GlobalData Крис Лемън.

Очаква се предлаганите мерки да намалят драстично рисковете за здравето на хората, които живеят и работят в града. Миналата година Общинският съвет на Оксфорд публикува оценка на емисиите на парникови газове в града, като установи, че транспортът е отговорен за 16% от общите емисии. Транспортът също така представлява три четвърти от замърсяването с азотен диоксид в Оксфорд, а 50 тона CO2 се отделят от автомобилния трафик в Оксфорд всеки сутрешен час.

„От януари 2020 г. всички таксиметрови превозни средства в Оксфорд се съгласиха да преминат към нулеви емисии през следващите пет години, с поетапни норми за емисии. Съветите също работят с автобусните компании, за да преминат към нулеви емисии най-късно до 2035 г.“, отбелязва в съобщението си GlobalData.

На жителите, живеещи в Червената зона, ще се предлагат поне 90% отстъпки от таксите, прилагани до 2030 г., което им позволява в рамките на 10 години да преминат към превозни средства с нулеви емисии.

Администрацията обмисля също разширяване на ZEZ, за да обхване останалата част от центъра на града - известна още като зелената зона. Зелената зона ще работи заедно с Червената зона, с отделни изисквания.

„Решението на съветите в Оксфорд да въведат зона за нулеви емисии (ZEZ) е голяма стъпка в правилната посока и трябва да вдъхнови съветите на други градове в Обединеното кралство да предприемат подобни действия“, смята анализаторът.

Според последните статистически данни на Министерството наикономиката, енергетиката и индустриалната стратегия, транспортният сектор представлява една трета от общите годишни емисии на парникови газове, отделяни в Обединеното кралство - по-високи от всеки друг сектор.

„С огромни инвестиции, направени в областта на електрически превозни средства, трябва да започнем да виждаме цената на EV-тата да стане по-достъпна за обикновения потребител - някои оценки намаляване на превозните средства с вътрешно горене (ICE) в рамките на пет години. В допълнение към това новите правителствени мерки означават, че електрическите превозни средства с батерии (BEV) няма да плащат данък на автомобилите от 6 април 2020 г.

„Тези фактори, комбинирани с мерки като прилагането на ZEZ в градовете на Обединеното кралство, ще служат за насърчаване приемането на електрически превозни средства и намаляване на въздействието на транспортния сектор върху околната среда,“сочат от GlobalData.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща