Подкрепа за български иновативни компании от ЕБВР и ЕС по Хоризонт 2020

Фирми с до 3000 души могат да кандидатстват по новата програма

Икономика / Технологии
Галина Александрова
713
article picture alt description

Европейската банка за възстановяване и развитие обяви пред над 100 представители на бизнеса в представителството на Европейската комисия в София старта на пилотна програма за насърчаване на иновативни малки и средни предприятия в България, Латвия и Румъния. Общата стойност на пилотния проект е €20 млн. от алокираните към „Хоризонт Европа“ 97,6 млрд. евро от бюджета на ЕС за периода 2021 – 2027 г.

„Иновациите са от ключово значение за развитие на икономиката в България. Те могат да помогнат за справяне с демографските предизвикателства. Зелената икономика е стратегически приоритет на банката. Надявам се, че ще имаме още много възможности за съвместни програми и инициативи с ЕС в подкрепа на българската икономика“, подчерта Лариса Манастърлъ, директор за България в ЕБВР.

Изборът на България, Румъния и Латвия за подпомагане по тази програма се дължи на факта, че те са с най-ниски оценки в Innovation Scorecard.

„Проучване на Световната банка и ЕБВР през 2014 г. показва, че 82% от компаниите, създали иновативен нов продукт са ангажирали консултант за разработката и лансирането му. Затова смятаме, че тази програма ще е полезна за българските малки фирми“, посочи Надя Петкова, директор „Регионална мрежа, финансиране и развитие на МСП“ в ЕБВР, Лондон.

„Средствата ще бъдат използвани в три посоки: кредитни линии към партньорски банки в Румъния за инвестиции в иновативни компании; подобряване на капацитета чрез консултации и обучения в България и Румъния и техническа помощ като подкрепа за „зелени“ иновации за клиенти на ЕБВР в трите държави“, обясни Мирослав Стоянов, мениджър на Програмата на ЕБВР за подкрепа на малкия бизнес в България.

Той съобщи, че чрез програмата може да се окаже помощ при подготовката на молби за финансиране и бизнес предложения, при извършване на технически, финансов, оперативен, юридически и друг анализ на фактическото състояние (due diligence), както и при подготовката на документи за получаване на директно финансиране от средно-големи предприятия с отличен потенциал за растеж. Потенциални клиенти на ЕБВР могат да получат помощ при подготовка за инвестиция.

„Подкрепата за малки бизнеси под формата на консултации е предназначена за около 90 компании, а консултантите към програмата ще имат възможност да участват в различни обучения“, допълни г-н Стоянов.

По тази програма ще могат да се подпомагат освен традиционните малки и средни предприятия с персонал до 250 служители и по-големи компании – с до 3000 служители на пълно работно време.

За иновативни се смятат компании, които отговарят на някое от следните условия:

-          да имат намерение за производство на нови или подобрени продукти, процеси или услуги както производства, методи за доставка, организационна или процесна иновация, включително бизнес модели;

-          да имат среден ръст от 20% на година (без ефект от придобивания) на оборот или персонал през последните три години;

-          да имат под 7 години история и разходи за развойна дейност от поне 5% от общите оперативни разходи в поне една от последните три години

-          да имат официално получен грант, заем или гаранция от някоя от европейските програми за подпомагане на иновациите (Horizon, FP7, Joint Technology Initiatives, Eurostars, etc.) през последните 36 месеца;

-          да имат награда за развойна дейност или иновация, предоставена от институция или орган на ЕС през последните 24 месеца;

-          да има регистрирано поне едно технологично право (патент, право за дизайн, сертификат за защита, и др.) през последните 24 месеца;

-          да имат инвестиция от фонд за рисков капитал или бизнес ангел през последните 24 месеца или да имат подобен инвеститор в акционерната си структура;

-          да имат намерение да използват консултант, за да навлязат в нов продуктов или географски пазар, където разходът за навлизане е по-висок от 50% от средния годишен оборот на компанията през последните 5 години;

-          да имат официално място в научен, технологичен или иновативен парк или технологичен клъстер или инкубатор, свързани с развойна дейност.

Програмата финансира 70% от стойността на консултантския проект, които се покриват след успешното приключване на проекта.

До момента по програмата „Подкрепа на малкия бизнес“ на ЕБВР в България са одобрени над 40 проекта, а други 20 компании подготвят своите документи. Общата стойност на безвъзмездната помощ е над €330 хиляди евро, а стойността на одобрените проекти надхвърля €480 000. От 40-те проекта 17 са извън София. Средното време за одобрение на проект е 1 месец след първата среща. Безвъзмездната помощ се отпуска до 1 месец след приключване на проекта. Консултантите, одобрени за участие в проектите по програмата, са около 70.

EБВР работи със своите партньори за изграждане на конкурентоспособни, устойчиви и зелени икономики в държавите, където оперира. До момента ЕБВР е инвестирала около €3.7 млрд. в България, € 640 млн. в Латвия и над €7.8 млрд. в Румъния.

По програмата „Хоризонт 2020“ към септември 2018 г. ЕС е инвестирал около €65 млн. в България, около €50 млн. в Латвия и €119.8 млн. в Румъния под формата на грантове.

ЕБВР е многостранна банка, която насърчава развитието на частния сектор и предприемаческата инициатива в 37 икономики на три континента. Банката е собственост на 66 държави, както и на ЕС и ЕИБ. Инвестициите на ЕБВР имат за цел да направят икономиките в своите региони конкурентоспособни, приобщаващи, добре управлявани, зелени и интегрирани. Банката е водещ институционален инвеститор в България. Към днешна дата Банката е инвестирала над €3.7 млрд. в страната, с рекорд от €620 милиона евро само през 2016 г. През следващите години Банката ще се стреми да запази равнището си на инвестиции на около €200 млн. годишно.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща