От климата на Земята до водата в Космоса в Софийски фестивал на науката

Климат / Технологии
Рая Лечева
1012
article picture alt description

От климата на Земята до водата в Космоса са темите на XI-ия фестивал на науката в София Тех Парк от 15 до 16 май и на 17 и 18 май дигитално за ученици.

Реалността, пред която човечеството се изправи през 2020 г. недвусмислено доказа колко важна е ролята на науката в ежедневието и за бъдещето ни. Трудът на учените безпрецедентно влезе в новините и разговорите ни. Никога не е имало така остра, осъзната едновременно от милиони хора по света нужда от достоверна, задълбочена, разбираема информация от първа ръка, която да превърне знанието в инструмент за вземане на успешни решения.

Ето защо на ХI-ия Софийски фестивал на науката ще се говори за вируси и ваксини, за двигатели и извънземни, за еволюция и цивилизации, за фалшиви новини и точни уреди, за молекулни машини и ледници. Много от темите са посветени на Конференцията на ООН за климатичните промени COP26 и спешните мерки, които трябва да предприемем незабавно, за да избегнем климатична катастрофа, споделят организаторите. Сред темите са научно шоу за прераждането на отпадъците, морската трева, ливада, пълна с жвот, какво е повишаването на морското ниво и какво означава, ядрено минало или ядрено бъдеще. Специално ще бъдат представени за пореден път успешни жени учени.

Д-р Джейн Гудол посланик на мира на ООН и пазител на околната среда

Онлайн на живо специално за публиката в София Тех Парк ще се включи д-р Джейн Гудол е основател на Института „Джейн Гудол“ и посланик на мира на ООН. Тя посвещава живота си на опазване на околната среда и хуманното отношение към животните, като същевременно развива хуманитарна дейност. Добре позната е със своето дългогодишно изследване на дивите шимпанзета в Гомбе, Танзания, което продължава и до днес. От дете Джейн бленува за Африка и живот, отдаден на изучаването на диви животни. Благодарение на помощта и подкрепата на своята възхитителна майка, Джейн не само превръща мечтата си в реалност, но чрез своята международна програма с екологична и хуманитарна насоченост Roots & Shoots успява да вдъхнови милиони млади хора по целия свят да преследват мечтите си.

Толкова много от картите в ръката ни днес зависят от знанията, критичното ни мислене и доверието към учените. Специално внимание фестивалът обръща и на децата и на техните виждания за науката и света. Затова поредната доза вдъхновение е в ръцете на младите учени в името на победен ход за човечеството.

Технологиите и борбата с дезинформацията с проекта “Танбих”

С бурния разцвет на дезинформацията онлайн расте и научният интерес към  автоматизираното разбиване на слухове, неверни твърдения и фалшиви новини. В последните години се появиха редица инициативи за проверка на фактите, ръчно или автоматично, но все още цялостната идея е в критично състояние – докато проверяваме едно твърдение за фактологична точност, то продължава да се разпространява, достигайки милиони потребители и нанасяйки непоправима вреда. За начина проверката да става предварително и навреме, което е целта на мегапроекта „Танбих“, разказва неговият ръководител д-р Преслав Наков.

Освен ръководител на проекта, разработен в сътрудничество с Масачузетския технологичен институт, САЩ, д-р Наков е старши научен сътрудник I ст. в Катарския институт по компютърни изследвания. Той е доктор по компютърни науки от Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ, пръв носител на наградата „Джон Атанасов“ на президента на Република България, автор на стотици научни публикации, за които многократно е награждаван, редактор в реномирани научни издания, а изследванията му са представяни в издания като Forbes, Boston Globe, Aljazeera, Business Insider, Science Daily, Popular Science, WIRED и други.

Програмата на Софийски фестивал на науката може да видите ТУК

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща