Кандидат-гимназисти от град Гълъбово посетиха ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“

Енергетикът Стойчо Андреев подари своя дърворезба на учениците и ги прикани да учат и да работят в Гълъбово

Енергетика / Технологии
Маринела Арабаджиева
637
article picture alt description

Общо 25 седмокласника от Основно училище „Христо Ботев“ гр. Гълъбово посетиха ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Учениците имаха възможност да разгледат централата отблизо и да се запознаят с производствения процес, както и да научат повече за различните професии в енергопроизводството. Посещението в централата е в рамките на седмата областна Панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране 2019 г. в област Стара Загора и част от партньорството на компанията с Професионалната гимназия по енергетика в Гълъбово. Панорамата има за цел да подпомогне младите хора да направят своя информиран избор на средно училище, като се запознаят с професии и специалности, съобразени с нуждите на пазара на труда в региона.

Учениците, които ни гостуваха, имаха възможността да се запознаят отблизо с процеса на работа на централата и с различните професии, които ние предлагаме. Много бихме се радвали, ако в бъдеще именно някои от юношите, които днес бяха гости на компания, някой ден да станат част от екипа ни и успеят да развият потенциала и възможностите си при нас.“ коментира Алесандро Морето, директор на централата.

Специален подарък на Професионалната гимназия по Енергетика и Електротехника гр. Гълъбово направи един от най-опитните енергетици в компанията, Стойчо Андреев. По повод празника на славянската писменост и култура 24 май, той изработи специална дърворезба с ликовете на Св. Св Кирил и Методий. Стойчо Андреев е дългогодишен служител на централата. Той завършва Професионалната гимназия през далечната 1980 г., след което веднага започва работа в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ като помощник-оператор на парна турбина. Целият му трудов стаж преминава в електроцентралата, а днес е ръководител производствена смяна. С дърворезба се занимава от 2005 г., като самоук майстор, и вече има зад гърба си няколко изложби, включително в Трявна – градът-люлка на дърворезбарската школа. Дърворезбите му са вдъхновени от различни ренесансови картини на световноизвестни художници. Тази специално е изработена от 17 годишно орехово дърво и е умишлено избрана темата – Кирил и Методий като символи на знанието. Стойчо Андреев ръководи лятната практика през 2018 г. на учениците от гимназията, които избраха да стажуват в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Той призова младите хора да продължат да учат, да изберат енергетиката за своя професия и някой ден да работят в централата.

КонтурГлобал Марица Изток 3“ осигурява над 500 работни места, основната част от които са в района на Стара Загора и Гълъбово. Тя предлага на своите нови служители позитивна работна среда, въвеждащо обучение, план за кариерно развитие, както и възможности за участие във вътрешни програми за обмен и в международни проекти. Компанията осигурява добро заплащане, допълнително здравно осигуряване, безплатна храна и транспорт на хората от екипа си.

"КонтурГлобал Марица Изток 3" притежава и управлява първата топлоелектрическа централа  на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда.  Централата произвежда 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща