Екологичният отпечатък може да се намали с употребата на умни домашни електроуреди

Климат / Технологии
Галина Александрова
450
article picture alt description

Някои домашни уреди могат да бъдат използвани дълги години наред и да изиграят огромна роля в това да ограничим екологичният отпечатък, с който белязваме планетата. Съзнателната употреба на домакинските ни уреди, употребата на умни такива, както и на тези с вграден изкуствен интелект ни дават възможност да допринесем за един по-устойчив начин на живот около нас. По повод Световният ден на екологията вчера, LG дава полезни съвети, за това как да ги запазим по-дълго, да намалим потреблението на енергия и като цяло да спестим.

Ако направим една обикновена сметка, се оказва, че домакинствата изразходват една четвърт от общото потребление на ток в ЕС. Важна е не само външната изолация на жилищата, енергийно ефективните домакински уреди, но и това как сме ги настроили. Това може сериозно да повлияе нашият принос към намаляване на екологичния отпечатък върху околната среда, без да споменаваме намаляването на сметките в домакинството. Прост пример е, че ако целият ЕС започне да използва миялни машини, вместо да мие чинии на ръка могат да бъдат спестени 92 кв.ч. електроенергия – това е два пъти консумацията на електричество в Португалия или 3% от потреблението на всяка една от държавите членки на Европейския съюз. Не само това, но питейната водата, която може да се спести е цели 6.142 милиарда литра – достатъчно количество да напълни 2.5 млн. Олимпийски плувни басейна.

Пестене на енергия, чрез намаляване на разходите

„Въпреки, че средната продължителност на живота на домакинските уреди се увеличава, много от българите все още използват по-стари електроуреди, които хабят енергия“, отбелязват експерти от LG. Ако те бъдат заменени със съвременни модели, емисиите въглероден диоксид ще спаднат значително. Най-често домакинствата използват стари перални машини, хладилници и фризери. Замяната на хладилник, който е на повече от 10-15 години с такъв клас A+++, може да има осезаем ефект върху сметката ви за ток, например. Идентично стоят нещата и с пералните машини. Нова такава, може да намали много сметката за вода.

ЕС генерира около 88 милиона тона хранителни отпадъци годишно. Този процес допринася с 8% към повишаването на парниковия ефект на глобално ниво. В огромна степен, по-висококачествените уреди могат да запазят хранителните продукти свежи, за много по-дълъг период.

Разумната употреба води до устойчивост

Избирайки качествени уреди, които могат да се използват в продължение на години би се отразило много добре върху околната среда. Инверторните двигатели в някои домакински уреди и климатици използват много по-малко енергия в сравнение със стандартните двигатели, което от своя страна удължава и живота им. Неслучайно LG предлагат 10-годишна гаранция за двигателите си с директно задвижване в пералните машини и компресорите в хладилниците.

Мисията за по устойчив начин на живот не спира само с това да изберем качествени домакински уреди, но до голяма степен зависи и от това как ще се грижим за тях и как ще ги използваме. Пример за това е, че не бива да поставям хладилника у дома близо до източник на топлина (като печката например)или да го разполагаме пред директна слънчева светлина. Освен това е важно уредът да не бъде поставян в твърде тесни пространства, за да остава достатъчно място за вентилация на гърба – поне 10 см. отстояние от стената. Редовно трябва да проверяваме дали сме затворили добре вратата и когато уредът не е No-Frost, да го размразяваме и почистваме минимум два пъти годишно.

С пералните машини най-ефективният метод за пестене на енергия е да сме разумни при избора на температура. Средно замърсените дрехи, можем да перем на температура между 30 и 40 градуса, но на по-дълга програма. Пералнята трябва да е добре напълнена, без обаче да надхвърляме посочения обем. Когато използваме центрофуга е важно да я включим на по-високи обороти. Изключение правят много деликатните материи.

На фокус: Изкуственият интелект

AI решенията имат все по-голямо значение, когато говорим за домакински уреди. „Домакинските уреди, които разполагат с AI технология вече са достъпни и благодарение на това, че анализират не само външните фактори около тях, но и навиците и нуждите на собствениците си, могат да предложат много по-ефективна употреба. Фактът, че можем да ги управляваме от разстояние ги прави още по-ефективни, тъй като освен всичко друго те пестят и време“, казват експертите на LG.

Например, ако пътувате, LG Smart ThinQ ™ приложението, може да следи и настройва температурата в хладилника ви. А ако, случайно сте пропуснали да затворите вратата му, ще получите нотификация на своя телефон. По същия начин можете да контролирате дистанционно климатика си или пералнята, за да завършите прането още преди да сте се прибрали.

Много важно е да внимаваме и да следим за състоянието на своите уреди. Това ще бъде от полза не само за това да пазим природата около себе си, но и ще ви спести допълнителни разходи. Ако някой от домакинските уреди дава индикации за това, че има някакъв проблем, навременната реакция за неговото отстраняване или подмяна, са изключително важни.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща