Водородният влак Coradia iLint потегли и в Австрия

Енергетика / Технологии
3E news
986
article picture alt description

Френският производител на железопътна техника Алстом (Alstom) обяви днес, че неговият влак, задвижван с водород, който над две години бе тестван в Германия, ще бъде изпробван и в Австрия в продължение на три месеца по редовни пътнически линии, предаде Франс прес, предаде БТА.

До края на ноември влак с водород за първи път ще осигурява редовен пътнически превоз за австрийския жп оператор Йо Бе Бе (OeBB), посочва Алстом в съобщение. Влакът Корадия иЛинт (Coradia iLint) ще бъде тестван по регионални линии в южната част на страната, където би могъл да замени дизеловите влакове, се уточнява в комюникето.

Coradia iLint е проектиран от Алстом в Залцгитер (Германия). Той е оборудван с горивни клетки, които трансформират водорода в електричество и му позволяват да работи без никакви замърсяващи емисии. Отделя само пара и вода.

Френската компания вече две години управлява водородни влакове в Германия, където тестовете бяха определени като задоволителни. Алстом е получила от Хамбург и Франкфурт твърди поръчки за 41 регионални влака, които трябва да влязат в търговско обслужване от 2022 година.
Великобритания, Нидерландия, Франция и Италия също проявяват интерес към тази технология, особено като алтернатива на дизеловите влакове по неелектрифицирани линии.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща