България е изготвила оценка за активите на АЕЦ "Белене"

Данните ще бъдат представени първо пред потенциалните инвеститори

Енергетика / Технологии
Георги Велев
603
article picture alt description

Българската страна вече е направила оценка на активите свързани с изграждането на АЕЦ „Белене“. Оценката обаче ще бъде представена, след като бъде създадена акционерната компания за изграждането на АЕЦ „Белене“. Това обясни енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на въпрос на 3eNews по време на международната конференция Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност.Тя уточни, че данните ще бъдат предоставени първо пред потенциалните инвеститори. Очаква се данните да бъдат представени пред обществото след като бъде структурирано акционерното дружество, което ще управлява АЕЦ "Белене", стана ясно още от думите на Петкова. Именно на базата на тази оценка на активите се очаква да стане ясно какво може да бъде процентното участие на страната ни в строителството на Втора атомна. Министър Петкова бе категорична, че участието на държавата в проекта категорично ще бъде достатъчно, за да може държавата да участва при взимането на важните решения.

Петкова отново обясни позицията си, че в момента тече процедурата по избор на инвеститор за строителството на АЕЦ „Белене“ и покани са изпратени до няколко дружества проявили интерес към проекта. Това са руската корпорация „Росатом“, китайската компания CNNC, френската Форатом и американската General Electric.

Срокът за получаване на заявления за участие в процедурата е 90 дни, а  като цяло се очаква процесът да приключи в рамките на 12 месеца. Министър Петкова не изключи възможността процесът на преговорите с различните компании да продължи и повече от предвиденото в зависимост от въпросите на кандидатите на инвеститори.

Следващият етап е да бъде създадена т. нар. къса листа, чрез която да се водят преговори за участие в проекта, припомни Петкова. На финален етап е и издаването на лицензия за изграждането на АЕЦ „Белене“ от Агенцията за ядрено регулиране, уверяват и експертите от агенцията.

Сериозен проблем се оказва подготовката на кадри за ядрената индустрия. Особено внимание на този проблем обърнаха всички участници в конференцията. Министър Петкова припомни, че по този сериозен казус в момента се водят преговори между енергийното министерство и министерство на образованието и науката, за да се привличат повече кадри именно към инженерните специалности, свързани с ядрената енергетика.

Като цяло министър Теменужка Петкова е оптимист относно реализацията на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“, след като на 22 май процедурата е оповестена в европейски вестник и в момента тече срокът за заявяване на намерението на стратегически инвеститор: "В момента тече 90-дневният срок, в който могат да заявят потенциалните инвеститори заявления за участие в проекта. И освен за стратегически инвеститор, може да бъде депозиран и интерес за притежание на миноритарен дял от компанията. Също така може да бъде заявен интерес за сключване на договор за изкупуване на ел. енергия от големи индустриални консуматори. До настоящия момент има заявен интерес от няколко компании. Мисля, че може да се получи един наистина добър проект, който ще има не само национално, но и регионално значение. Този проект е нотифициран от ЕК още в края на 2007 година“, припомни министърът.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща