Payhawk в партньорство с Visa започва издаването на бизнес карти в 13 европейски държави

Българският стартъп беше част от първата кохорта на Програмата за иновации на Visa в България

Икономика / Технологии
3E news
602
article picture alt description

Payhawk, една от шестте финтех компании, част от първата кохорта на Програмата за иновации на Visa в България, обяви партньорство си с Visa и германския доставчик на платежни услуги Wirecard за издаване на дебитни карти Visa от ново поколение за среден и голям бизнес в 13 европейски страни, сред които  България, Обединеното кралство, Германия и Испания. Благодарение на това, че работи направо с пазарните валутни курсове на Visa, Payhawk предлага на българските компании 0,00% такса за конвертиране на валута  при плащане с карти Visa на разходи в чуждестранна валута, което е без аналог в България.

Payhawk предлага на малкия и средния бизнес платформа за автоматизирано управление на разходите на всеки служител или екип и е един от успешните примери за развитието на стартъп компания, част от Програмата за иновации на Visa в България. Няколко месеца след основаването си през 2018 г., Payhawk стана част от първата кохорта на Програмата за иновации Visa в България, реализирана в сътрудничество с Eleven Ventures. След по-малко от две години, с помощта на програмата, компанията успява да създаде продукт, да валидира конкретния тип клиенти за които е насочен, да набере капитал от над 3,5 милиона евро, да привлече клиенти от 15 европейски държави, да отвори офис в Берлин и сега да започне да предлага карти Visa.

„За да разработим нашия продукт, Payhawk работи в тясно сътрудничество с Visa от 2019 г. Като световен лидер в дигиталните разплащания, Visa е идеалният стратегически партньор за разширяването на нашия бизнес модел в цяла Европа. Тясното ни сътрудничество съвсем от рано ни даде възможност да се учим от пазара, докато развиваме основния си продукт. Постоянната обратна връзка, която получаваме от финансови мениджъри от малкия и средния бизнес, ни показва значителното време отделено за обработка на картови извлечения, проследяване на разходи, сортиране на хартиен архив, ръчно въвеждане на данни и прилагане на разходни политики и бюджети. Имаме удоволствието да предоставим цялостно, ефективно решение за управление на корпоративни разходи, позволяващо прилагане на разходни политики и бюджети директно върху картите. Екипите на Visa в Лондон ни помогнаха да разгърнем нашия бизнес модел в 13 европейски държави. В началото на 2020 приехме поканата на Visa да открием немския си офис в споделено работно пространство Spielfeld в Берлин, където можем да продължим да развиваме продукта си, като в същото време бъдем близо до екипа на Visa за иновации в Европа“, сподели Христо Борисов, съосновател и главен изпълнителен директор на Payhawk.

„Във Visa вярваме, че сътрудничеството е ключът към иновациите и затова през 2018 г. дадохме началото на Програмата за иновации Visa в България, за да си сътрудничим с финтех компании и да дадем възможност на иновациите да процъфтяват, така че в крайна сметка клиентите и потребителите да изберат „победителите“. Payhawk е една от финтех компаниите, част от първата кохорта на тази изключителна Програма, която ни позволява да свържем българските финтех компании с международните партньори на Visa. Сега виждаме, че това се случва и се гордеем, че в рамките на една година Payhawk е в състояние да предостави решения и да допринесе за формирането на бъдещето на разплащанията и търговията за един от най-важните сегменти на икономиката в Европа - малките и средните предприятия“, каза Севдалина Василева, генерален мениджър на Visa за България, Гърция и Кипър.

Компаниите от цяла Европа вече могат да издават виртуални и физически карти Visa с Payhawk, които след това могат да се използват за плащане навсякъде, където се приема Visa, в магазина и онлайн, както и за теглене на пари в брой от банкомати. Картата Visa на Payhawk е достъпна за всички клиенти на Payhawk от май 2020 г. Payhawk също така спазва местните данъчни разпоредби във Великобритания, Германия и Испания, като елиминира необходимостта компаниите на тези пазари да съхраняват хартиени копия от своите касови бележки и фактури.

Visa Inc. (NYSE: V) е световен лидер в дигиталните плащания. Нашата мисия е да свързваме света чрез най-иновативната, надеждна и защитена мрежа за плащания, която позволява на частни лица, компании и стопанства да просперират. Нашата глобална развита мрежа за обработка на плащанията, VisaNet, позволява по цял свят да се извършват сигурни и надеждни транзакции и има капацитет да обработва над 65 000 съобщения за сделки в секунда. Непрестанният фокус на компанията върху иновациите е катализатор за бързия растеж на дигиталната търговия върху всякакви устройства, за всеки и навсякъде. В условията на глобален преход от аналогови към дигитални технологии Visa използва нашата марка, продукти, човешки ресурси, мрежа и мащаб, за да преначертава бъдещето на търговията.

Пейохук е основан през 2018 г. с целта да помага на малкия и среден бизнес да опрости управлението на разходи със своите корпоративни карти от ново поколение. В началото на 2020 младата компания с офиси в Берлин, Лондон и София получи финансиране от три милиона евро, за да засили присъствието си на западноевропейския пазар. Пейхоук обслужва над 1000 потребителя в 15 Европейски държави.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща