Bloomberg: Комисията от постоянните представители в ЕС съгласува механизма за въвеждане на санкции срещу кибератаките

Икономика / Технологии
Маринела Арабаджиева
619
article picture alt description

Комисията от постоянните представители на ЕС съгласува в понеделник механизма за въвеждане на европейски санкции против физически лица и организации, причастни към кибератаки, които заплашват страните от Европейския съюз или страните членки на общността, съобщава агенция Bloomberg.

Постоянните представители постигнаха споразумение по нов режим за въвеждането на санкции против организации и физически лица, замесени в организирането на кибератаки, заплашващи Европейския съюз или страните – членки. Санкциите ще се въвеждат при единно одобрение от всички страни на ЕС и ще се удължават на годишна основа, отбелязва агенцията.


За влизането на механизма в сила той трябва да получи формално одобрение от Съвета на ЕС на ниво министри.


Позовавайки се на свой източник от Брюксел, ТАСС съобщава, че основен проблем при въвеждането на санкциите от ЕС срещу кибератаките е „крайно ограничената възможност за точното установяване на конкретните лица и организациите, отговорни за кибератаките, което отваря широки възможности за протестиране на ограничителните мерки пред Европейския съд. В същото време по думите му, „страните от ЕС прилагат максимални усилия, за да обявят старта на механизма за киберсанкциите до изборите за Европейски парламент на 23 – 26 май“. Те разглеждат тази стъпка като сдържащ фактор за възможна „намеса в изборите на електронно ниво“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща