Световната банка понижи прогнозата си за цените на петрола през 2019 и 2020 години

Енергетика / Свят
Галина Александрова
484
article picture alt description

Световната банка понижава прогнозата си за цените на барел петрол през 2019 и 2020 години – до 66 и 65 долара съответно, се казва в публикуваният във вторник доклад „Перспективи пред световната икономика: ръст на напрежението, спад на инвестициите“.

„Очаква се, че цените на петрола съответно ще са средно 66 долара за барел през 2019 г- и 65 долара за барел през 2020 г., което е незначително преразглеждане в посока понижение в сравнение с януарските оценки и отразява отслабване на глобалната активност. Прогнозата остава твърде несигурна и зависи от политическите решения, в частност от това дали ще бъде продължени и през втората половина на 2019 г. споразумението да ограничаване на добива на петрол от страните от ОПЕК и партньорите й“, подчертават авторите на доклада. В документът се отчита досегашните усилия на ОПЕК.

Експертите посочват, че през първата половина на настоящата година цените на петрола са се възстановили, като средно са били около 64 долара за барел, за което значение имат както договорката на ОПЕК и страните извън картела , така и решението на САЩ по отношение на изключването от петролни санкции срещу Иран. Саудитска Арабия в най-голяма степен е подпомогнала спада на доставките от петрол, намалявайки обема на добива си с 1 млн. барела на ден в сравнение с края на 2018 г., докато Русия е понижила добивът си с 0,2 млн. барела на ден. От друга страна, нивата на добив в САЩ са продължили да растат и „страната е запазила позициите си като най-голям производител на петрол в света“. Нивото на добив във Венецуела продължава да намалява и съставлява към средата на 2019 г. около 0,8 млн. барела на ден в сравнение с 1,4 млн. барела на ден през 2018 г.

ОПЕК и другите производители на петрол, които не влизат в картела през декември миналата година се споразумяха да намалят добива с 1,2 млн. барела на ден от нивото от октомври 2018 г. Според това решение 11 страни от ОПЕК участващи в споразумението трябва да понижат добива с 812 хил. барела на ден – до 25,94 млн. барела на ден. Десетте страни , които не влизат в ОПЕК н рамките на споразумението трябва да намалят добива с 383 хил- барела на ден 0 до 17,937 хил. барела на ден.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща